Ugrás a tartalomra

Színművészeti és audiovizuális szak nyílik Szabadkán

2021.11.25
22:09
Forrás
Pannon RTV
Színművészeti és audiovizuális szak nyílik jövőre a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban.

A meglévő nyelvi és sporttagozatok mellett az oktatási intézmény az új szak indításával a művészetek és a média világa iránt érdeklődő fiatalokat célozza meg, a gyakorlati képzésre fektetve a hangsúlyt. A tehetséggondozó gimnázium falai közül számos sikeres művész került ki, akik a színház vagy a film világában találták meg helyüket. A színművész és audiovizuális tagozat a diákok későbbi, szakirányú felsőoktatási tanulmányait is megalapozza.

A szabadkai gimnáziumban jelenleg három szakon, angol, német és sporttagozaton zajlik az oktatás. A tehetséges diákok az iskola kínálta különféle szakkörökben is tevékenykedhetnek. Weiss Astrid az iskola angol tagozatos tanulója, emellett az iskolai kórus tagjai is.

„Olyan dalokat dolgozunk fel, amiket mi választunk ki, tehát mindegyik kórustag kiválaszthat egy számot, és ezzel azt értük el, hogy valójában nem csak a sztereotipikus kórusdalokat játsszuk, nem csak olyan számokat dolgozunk fel, amelyek úgymond elcsépeltek, hanem mindenki hozhat egy részt önmagából és azt feldolgozhatja egy közönség előtt. Ebben a zenetanárunk, Szűcs Gergely tanár úr nagyon sokat segít, szétírja a kottákat, és teljes mértékben támogatja a fiatal zenészeket.”

A sokoldalú és nyitott tanári karnak köszönhetően a diákoknak lehetőségük nyílik különféle művészeti versenyeken és programokon is részt venni.

Patócskai Andrea, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója: „A tanárok nagyon segítőkészek és felkészítenek minket a különböző versmondó versenyekre is. Az iskolában van egy színjátszó szakkör, de ezen kívül szabadidőnkben sokszor az osztályfőnökünkkel együtt elmegyünk színdarabokat megnézni.”

Habár az új szakokkal csak a következő tanévben gazdagodik a gimnázium kínálata, az intézmény a korábbi években is nagy hangsúlyt fektetett a tehetséges diákok támogatására, motiválásra. Az iskola egykori tehetsége Búbos Dávid színész is, aki elmondása szerint sok támogatást kapott egykori tanáraitól, amely ösztönzőleg hatott későbbi tanulmányaihoz és a színészi pályán való elinduláshoz.

„Amikor én kezdtem a gimnáziumot, akkor még nem volt ilyen szakkör, vagy ha volt is, nem volt ilyen nagy hangja. Az utóbbi években ezt Kucsov Borisz virágoztatta fel, és akkor díjözönök, KMV-n rengeteg díj, külön elismerések stb, ami mai napig tart. Amikor láttam, hogy nyílik egy szak, akkor én ennek nagyon megörültem, mert az én időmben erre nem nagyon volt tér, lehetőség, viszont azt kell mondanom, hogy a tanárok mindig támogattak ebben engem. Tóth Ágota irodalomtanár mondta, hogy nekem ezt kéne csinálnom. Elmúlt az első évem a gimnáziumban, és akkor már rájöttem, hogy nekem ez tényleg jó és ezzel kéne foglalkoznom, de még akkor nem voltam benne biztos, hanem más helyeken találtam meg ezt a szakkört, ezt a fajta képzést.”

K. Kovács Ákos operatőr, rendező is valamikor a Kosztolányi gimnázium padját koptatta. Mára már több díjnyertes filmben vette ki a részét olykor operatőrként, máskor pedig rendezőként. Legutóbbi, Oláh Tamással közösen készült Branka című kisjátékfilmjét fődíjjal jutalmazták a 20. Lakiteleki Filmszemlén.

„A tehetséggondozás nálam annyiban jelent meg, hogy támogattak és elnézőek voltak, amikor éppen forgatni mentem, vagy készültünk elő valami filmre. Vagy mondtuk, hogy most nem jönnénk be, ha nem muszáj és akkor azt mondták, hogy jól van, nem baj. Igazából ez volt a legnagyobb előnye számomra, hogy nem direkt módon támogattak, hanem valahogy indirekt módon, kicsit segítettek engem, tartottak valami védőhálót, hogy nehogy kiessek. Borzasztó rossz tanuló voltam, és ennek volt az az eredménye, hogy segíteniük kellett.”

Tolnai Varga Piroska, a gimnázium magyartanára elárulta, hogy már sok éve munkálkodtak egy ilyen szak elindításán, de mivel Szerbiában eddig nem volt ilyen, vagy ehhez hasonló szak, a gimnáziumnak sem volt lehetősége erre.

„Szeretném elmondani azt, hogy ez nem csak színész- és rendezőképzés lesz, hanem minden olyan diákot várunk, aki érdeklődik akár a film, akár a média, akár a színház bármelyik területe iránt, legyen az egy kosztümtervezés, vagy díszlet. De ha még nem tudja, hogy mi iránt érdeklődik, akkor mi majd segítünk neki, hogy megtalálja.”

A hamarosan induló tagozatok szaktantárgyait Lőrinc Tímea és Baráth Attila vezetik majd. Mindketten a gimnázium tanulói voltak egykor, mára már elismert nevekként szerepelnek a vajdasági színművészet világában.

Baráth Attila színész: „Elég nagy spektrumról beszélünk, nemcsak film, hanem akár rádió, plakáttervezés, számítógépes játékok tervezése, nagyon nagy a paletta. Sokfelé el lehet indulni, és reméljük, hogy ezáltal majd lesznek szakemberek, akik ezeken a pályákon futnak.”

A jövőre induló szak hiánypótlónak számít a térségben, magyar nyelven ugyanis elsőként a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban tanulhatnak a diákok színművészeti és audiovizuális tantárgyakat a Magyar Nemzeti Tanács és Vajdaság Autonóm Tartomány jóváhagyásának köszönhetően. A gyakorlati képzés különböző szabadkai intézményekben folyik majd.

Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatója: „Ezekkel az intézményekkel megkezdtük az együttműködési szerződések megkötését, pont abból kifolyólag, hogy a gyakorlati órákon a gyerekek ide menjenek és élőben, élesben gyakorolják és lássák, hogy megy a háttérmunka... Nem titkolt cél, hogy ha egyszer a diák befejezi a középiskolát, vagy később az egyetemet, akkor majd visszatérve elsőosztályú szakemberként, ismerve a szakma csínját-bínját, el tud helyezkedni és sikeresen tud munkát végezni.”

A speciális tagozatra való bejutáshoz a leendő gimnazistáknak jövő májusban egy 24 kérdésből álló felvételi tesztet kell megírniuk történelem, magyar nyelv, zene és képzőművészet témakörben. Az iskolát népszerűsítő kampánykörút a héten már elindult, így a szakkal kapcsolatos részletekről vagy a 70 állomás egyikén, vagy a gimnázium nyílt napján érdeklődhetnek a szülők és diákok egyaránt.

színművészeti szak
audiovizuális szak
Kosztolányi Dezső Gimnázium

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:56

Mit mond Amerika?

Sürgősen folytatni kell a dinárhasználatot tiltó prištinai rendeletről szóló egyeztetést - közölte az amerikai külügyminisztérium.
15:13, Frissítve: 16:45

A népmese bűvöletében

Hetvenhét magyar népmese címmel szerveztek vetélkedőt az újvidéki általános iskolák alsós tagozatai számára. A versenyt a helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban tartották meg.
14:56, Frissítve: 15:02

A rózsaszín pólók napja van

A kortársak közötti erőszak megfékezésére irányuló nemzetközi napot a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában is megszervezték. A rózsaszín pólók napját minden évben február utolsó szerdáján tartják.

Népszerű