Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Támogatás az értelmi fogyatékkal élők helyzetének javításáért

2020-06-30
19:23
2020-06-30
19:30
Forrás
Pannon RTV
Támogatási szerződést írtak alá Újvidéken az értelmi fogyatékkal élők foglalkoztatásának segítéséről és szociális vállalkozásának fejlesztéséről.

A 26 vajdasági egyesületet tömörítő Értelmi Fogyatékosok Szervezeteinek Szövetsége az apatini "Breza"  és a szenttamási "Biser" egyesületeket támogatta projektenként 150 ezer dinárral. A szervezetek az összeget további felszerelés vásárlására szándékozzák fordítani.

Az Értelmi Fogyatékkal Élők Egyesületeinek Szövetsége az idén valósított meg először saját forrásból belső pályázatot a fogyatékkal élő személyek foglalkoztatásának támogatására.

Marko Košutić, az Értelmi Fogyatékkal Élők Egyesületeinek Szövetsége elnöke: „Az értékelésünk szerint ez a védett környezet, melyben az egyesületek dolgoznak, egyrészt elég megértéssel viszonyul, másrészt pedig van kapacitásuk is arra, hogy szakmai segítséget nyújtsanak a dolgozó személynek, és a munkahelyén is támogassák.”

Az apatini "Breza" egyesület 2001. óta foglalkozik az értelmi fogyatékkal élők helyzetének javításával. Az összeget felszerelés vásárlására szánják.

Duško Bursać, az apatini "Breza" Polgárok Egyesületének elnöke: „Az egyesületünk főleg kerámiatárgyak készítésével foglalkozik, és ez a felszerelés segíteni fog abban, hogy ezek a tárgyaink vizuálisan még szebbek és elfogadhatóbbak legyenek a vásárlóink számára. A "Breza" Egyesület az elárusító kiállítások útján is szert tesz bevételre, és ezeket a forrásokat használjuk utána az értelmi fogyatékkal élő személyek életminőségének a javítására.”

A szenttamási "Biser" egyesület 2004. óta aktív. Védenceik egyebek mellett szitanyomással és üvegházi termesztéssel foglalkoznak.

Slavka Popić, a szenttamási "Biser" Egyesület elnöke: „A tavalyi és a tavalyelőtti évben Szenttamás községben egy fogyatékkal élő személy, függetlenül a fogyatékosságtól, sem volt munkanélküli. Minden személy alkalmazva volt közmunkákon, vagy a közmunka valamilyen fajtáján keresztül, tartományi, köztársasági vagy községi szinten.”

A koronavírus járvány nemcsak az egyesületek működését akadályozta, hanem az értelmi fogyatékkal élőknek számára is további nehézségeket jelentett, elsősorban az aktivitások hiánya és a bezártság miatt.

Újvidék
Biser
Breza
értelmi fogyatékos

Most

14:23, Frissítve: 19:51

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.

Népszerű

Koronavírus-helyzet Szabadkán

A koronavírus-járvány kihirdetésének kezdete óta a mai napig Szabadkán összesen 86 személynél igazolt a fertőzés, azaz 4 új esetet regisztráltak Szabadkán - közölte a válságkezelő városi törzskar.