Ugrás a tartalomra

Tanulj magyarul Újvidéken!

2022.05.14
17:48
2022.05.14
20:52
Forrás
Pannon RTV
Újvidéken négy szakközépiskolában és egy gimnáziumban tanulhatnak a diákok magyarul. Az Újvidéki Magyar Oktatásért program keretében informatív előadást tartottak ezekről az intézményekről hetedikes és nyolcadikos diákoknak az Európa Kollégiumban.

Az érdeklődők megismerkedhettek az öt iskola tantervével és kínálatával. Figura Gábriel a Svetozar Marković Gimnáziumba szeretne beiratkozni, ahol széles körű tudásra tehet szert magyar nyelven, amit az egyetemi tanulmányai szempontjából is fontosnak tart. „Nekem nagyon fontos, mivel hogy anyanyelv, és hogy anyanyelven meg tudjam érteni azokat a dolgokat, amiket a tanárok mesélnek nekünk.”

 

Kőszegi Zsanett az Április 7. Egészségügyi Középiskolában szeretne továbbtanulni. Szerinte segíthet az érvényesülésben, Újvidéken pedig könnyebb lesz fejleszteni a szerb nyelvtudását is. „Nagyobb város, itt csakis jobban élünk, és szerb a környezetnyelv. Itt több a szerb, és akkor rám ragad, és utána csak könnyebb lesz itt Szerbiában boldogulni, gondolom.”

A szervezők azt tapasztalták, hogy Vajdaságban sokan nem ismerik a magyar nyelvű középiskolai oktatást Újvidéken. Az öt tanintézmény első alkalommal szervezett ilyen jellegű közös bemutatkozást.

Kovács Smit Edit, tanár, Svetozar Marković Gimnázium, Újvidék: „Azt várjuk, hogy a vajdasági magyar emberek legyenek tisztában azzal, hogy itt is ugyanúgy magyarul tanulnak a diákok, és ennek a magyar nyelvű oktatásnak is megvannak a maga előnyei, sőt mi több, mivel itt nagyvárosról van szó, és egyetemi központról, ez egy másik előnyt is tud adni az itt tanuló középiskolások számára.”

Az Újvidéki Magyar Oktatásért projekt keretében 2008-2009 óta szerveznek olyan programokat, amelyek célja, hogy az újvidéki magyar tannyelvű oktatást erősítsék.

Vicsek Annamária, az újvidéki magyar oktatásért projekt vezetője: „Minden tanuló, aki Újvidéken iratkozik magyar tannyelvű középiskolába, ingyenesen fogja megkapni a tankönyveket az Újvidéki Magyar Oktatásért projektum keretében, ami azt jelenti, hogy minden olyan tankönyv, ami az első-második osztályra már megjelent a tavalyi tanév során, ezt már tavaly is megkapták a gyerekek, és az idén pedig az újonnan megjelenő harmadik-negyedik osztályos tankönyveket is ingyenesen fogják megkapni.”

A diákok és szüleik a Bogdan Šuput Formatervezői Középiskola, az Április 7. Egészségügyi Középiskola, a Svetozar Marković Gimnázium, a Futaki Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon, valamint a Mihajlo Pupin Középiskola tantervével ismerkedhettek meg.

Európa Kollégium
továbbtanulás

Most

14:04, Frissítve: 14:12

Elhunyt Czakó Gábor, író

A vajdasági gyökerekkel is rendelkező, Kossuth- és József Attila-díjas író, kritikus, nyelvrégész, a nemzet művésze szerdán hajnalban, hosszú betegség után halt meg életének 82. évében.

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.