Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

A Tartományi Kormány felügyelete alá került az Újvidéki Rádió M Stúdiója

2021.02.05
15:55
2021.02.05
20:18
Forrás
Pannon RTV
A tervek szerint az épület a továbbiakban a 20. század kulturális örökségének ad majd otthont.

A kulcsátadó ünnepségen Igor Mirović kiemelte, hogy kötelességük az épület gondját viselni és reményeinek adott hangot, hogy az elkövetkező hetekben megkapják az építési engedélyt, ami alapján elvégezhetik az újjáépítést, ami után koncerteknek és kulturális tartalmaknak is otthon adhat az épület.

Pannon RTV/Juhász Géza

Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV vezérigazgatója jelképesen átruházta az épület felhasználásának jogát a Tartományi Kormányra. Az új gondviselő feltett szándéka, hogy a rádiós és a televíziós szakma elmúlt 100 évét a legkorszerűbb digitális tartalmakon keresztül mutassa majd be egy állandó tárlat segítségével.

Pannon RTV/Juhász Géza

Miodrag Koprivica, a Vajdasági RTV vezérigazgatója: „Egykori dolgozónk, Vasilije Dimić, a rádió műszaki igazgatója volt, a legjobb tudását felhasználva megalkotta az akkori Európa legkorszerűbb stúdióját. Ez nem megalapozatlan kijelentés. Aki valaha is itt dolgozott, az tudja. Itt használtak először úgynevezett koppenhágai rácsot hangelnyelőként a rádió stúdióban.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Az épület kulcsát Igor Mirović vette át. A Tartományi Kormány elnöke elmondta, dolgoznak az épület felújítását célzó tervdokumentáción. Hozzátette, a koncertterem működtetésére, események szervezésére nagy hangsúlyt fektetnek majd.

„A szerb kormány abbéli szándékát fejezte ki, hogy társulna a felújításokhoz. Ez jó dolog, hiszen a költségek egy részét fedezni tudjuk. Hogy pontosan mindez mennyit tesz ki, megtudjuk, amint elkészülnek az első tervek. Feltételezem és hiszem, hogy Újvidék, arra való tekintettel, hogy mindez abban az évben történik, amikor egy nagy eseményre készülünk, 2022-ben Újvidék Európa Kulturális Fővárosa lesz, jelentős mértékben kiveszi majd a részét a munkából.”

Az Újvidéki Rádió 2020 októberében kezdte meg a magyar nyelvű műsor sugárzását a Vajdasági Rádió és Televízió új székházában. A szerkesztőség egykori épülete, jelenleg csak alkalmi események színhelyéül szolgál. Az M Stúdió Pavle Žilnik építészeti mesterműve, a múlt század hatvanas éveiben épült, a város egyedüli épülete, amely egy koncerttermet és egy felvételezésre és közvetítésre alkalmas stúdiót ötvöz.

Újvidéki RTV
Újvidéki Rádió
M Stúdió
tartományi kormány
Igor Mirović
Miodrag Koprivica

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.