Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Telet űztek Mohácson

2022.02.28
15:41
2022.02.28
17:48
Forrás
Pannon RTV
Több mint 2000 busó vonult fel a magyarországi településen vasárnap, hogy elűzzék a hideg évszakot és köszöntsék a tavaszt. A hagyományokkal összhangban a busók átkeltek a Dunán, zajongva felvonultak Mohács utcáin és végül máglyán égették el a telet.

Kerepelőkkel, kolompokkal a kezükben, álarcokban űzték a telet Mohács utcáin a busók. A tavaszváró, télűző néphagyományt évszázadokkal ezelőtt egy horvát népcsoport: a sokácok honosították meg a magyarországi településen. A legenda szerint a 16. században a mohácsi sokácok félelmetes álarcokban, csörgő, csattogó tárgyakkal ijesztették el a török csapatokat, innen ered a most már turisztikai attrakcióként is nagy sikert arató népszokás.

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Ez alkalommal a tél is bekeményített, hideg, szeles, esős időjárással mutatta meg a foga fehérjét. A busókat azonban ez nem riasztotta el. Szép számban összegyűltek Mohácson és nekivágtak annak hogy elűzzék ezt a telet. Mi pedig csatlakoztunk hozzájuk. Magyarországról, illetve a környező országokból sokan érkeztek, hogy a busókkal közösen űzzék el a telet.

Papp Előd, Pécs: „Igazából mindannyian Pécsről érkeztünk, egy kis kiruccanásképpen. Az eső nem várt volt eredetileg. Én például soha nem voltam még ezen a rendezvényen. Mindenképpen el akartam jönni.”

Arnold Mónika, Nagykovácsi: „Rengeteg ember van, de az esőtől függetlenül nagyon jól érezzük magunkat, jó hangulat van. Reméljük, az idő is kegyes lesz hozzánk.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A maszkokba öltözött busók nem csak a telet űzik, egyéb céljaik is vannak. Erről ők maguk nyilatkoztak:

„A vendégeket minél jobb kedvre deríteni, illetve van egy olyan hagyománya is a busójárásnak, hogy termékenységet varázsolunk a lányok felé. Körbeugráljuk őket, cukrot vagy ajándékot csempészünk a zsebükbe, tollat szórunk a hajukba. Ez mind a mi kedvességünket mutatja.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

Annak érdekében, hogy könnyen és sikeresen tudják végezni a dolgukat, a busóknak segítőik is vannak. Az ő szerepük az, hogy segítsék őket, mert nehezen látnak ki az álarc alól.

„- Busóink is vannak egyébként tehát nem csak banyákból áll a csoport és csodálatosan szép sokác lányaink. Nálunk vannak a legszebb sokác lányok. Amit a busók kérnek, abban mi segítünk és azt mind megkapják ebben a pár napban. Aztán az év többi napján ez megfordul.”

Győri Árpád: „Áteveztünk a Dunán. Ez egy régi szokás. Tulajdonképpen a szigeti emberek, amikor busójárásról jöttek, nem volt még hajóközlekedés és akkor ladikkal átjöttek, áteveztek a Dunán. Ez egy legendához is kapcsolódik. A törökűzés legendájához, ami arról szól, hogy az éjszaka leple alatt áteveztek a busók maskarában és elűzték a törököt. Ezt próbáljuk mi feleleveníteni.”

Pannon RTV/Tímár Zsolt

A farsangi rendezvényen a vendégeket több helyszínen várták színpadokkal, kézműves bemutatókkal, vásárokkal, gasztro udvarokkal a szervezők.

Mohács
busójárás

Most

09:54, Frissítve: 10:01

Busóbemutató a VM4K-ban

A busómaszkfaragás fortélyaival és a busójárás történetével ismerkedhettek meg csütörtök este mindazok, akik ellátogattak a szabadkai VM4K Klubhelyiségébe.
07:22, Frissítve: 08:00

Lehűlést hoz a borulás

Ma túlnyomóan felhős idő várható. Először Szerbia északi részén, tehát Vajdaságban lesz egyre borultabb az ég, a felhősödés azután az ország többi részére is kiterjed.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.