Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Temerinben tartották a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács második konferenciáját

2018-11-24
10:45
2018-11-24
16:18
Forrás
Pannon RTV
A tanácskozáson vajdasági, erdélyi és magyarországi szakemberek elemezték a száz évvel ezelőtti események következményeit a Délvidéken.

Az első világháború centenáriuma alkalmából konferencia-sorozatot szervezett a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács. Az első tanácskozás Pécsen volt, ahol Baranya sorsával foglalkoztak. Temerinben a vajdasági magyarok szempontjából közelítették meg a témát. A történészek kiemelték, az első világháborús emberveszteségekről még nem végeztek teljes körű kutatást területünkön.

Molnár Tibor, főlevéltáros, Zentai Történelmi Levéltár: „A zentai Tisza-mente, tehát ez 9 település, 5 község Horgostól Bácsföldvárig az viszont igen, meg is jelent kötet formájában, úgyhogy erről a területről az első világháborúban 3616 hősi halott származott, illetve most már tudjuk, hogy Temerinből is 295 személy, ugyanis itt is elkészült egy helytörténeti kiadvány.”

Az első világháborút követően súlyos területi veszteségek érték a történelmi Magyarországot - ennek hatásairól beszélt az eseményen Csorba Béla, a VMDP elnöke: „Ez olyan történelmi esemény, amiről hallgatni nem szabad és amelyről el kell mondani száz év után is a véleményünket, az álláspontunkat, természetesen úgy, hogy ezzel a szomszédos országokkal a jó viszonyt, ebben az esetben Szerbiával a jó viszonyt ne rontsuk, de ugyanakkor az igazság se csorbuljon. Azt tudni kell, hogy a vajdasági magyarság kirekesztése 1918. november 25-vel vette kezdetét, és számunkra november 25-e nem ünnep.”

1918. októberében és novemberében alakultak meg azok a nemzeti tanácsok, amelyek az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlásakor a saját nemzeti közösségük politikai akaratát képviselték – emelte ki nyitóbeszédében Tőkés László, európai parlamenti képviselő.

Tőkés László, európai parlamenti képviselő: „Mi sem természetesebb annál, hogy a változott körülmények között a túlélő magyarok szerte a Kárpát-medencében szintén jogosultak és hivatottak, nemzeti tanácsaik hivatottak arra, hogy saját közösségük sorsáról gondolkozzanak, határozzanak, döntsenek.”

A Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács harmadik konferenciáját Kolozsváron tartják majd.

Temerin
Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács
Tőkés László

Most

19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.