Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

A templom fennállásának 200. évfordulóját ünnepelték Ludason

2021.12.11
17:18
2021.12.12
08:44
Forrás
Pannon RTV
A templom megtelt helyi és környékbeli hívekkel. A ludasiak méltán büszkék rá, mivel az egyik legrégebbi a környéken.
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Az Alexandriai Szent Katalin római katolikus templom fennállásának 200. évfordulóját ünnepelték Ludason. Az ünnepi szentmisét Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök celebrálta.

4 éve jár a ludasi templomba a királyhalmi Fekete Piroska. Mint mondja, szereti az itt lévő egyházközösséget.

„Kedvesek, köszönnek mindnyájan, ha nem is ismernek. Szép ez, amikor összetartunk, az a legszebb.”

A koronavírus-járvány miatt kevesebbet járt az elmúlt időszakban szentmisére a ludasi Varga Tibor. Ugyanakkor a 200. évforduló egy különleges dolog.

„Ez az évforduló, ez egy különleges esemény. 200 év az nem kis dolog, hogy fennáll a templomunk. Mióta van a pandémia, szentmisére leginkább pénteken jártunk.”

A környéken ez az egyik legrégebbi templom, ezért az elmúlt két évszázadban itt fordult meg a legtöbb hívő - mondta az ünnep kapcsán Horváth Endre ludasi plébános.

„Maga a 200 év, illetve az, hogy ennek az időnek súlya van az épület szempontjából, de még inkább a közösség szempontjából, tehát valahol érezze ennek az elmúlt időnek a büszke súlyát, azt, hogy valóban a gyökerei milyen mélyre nyúlnak.”

A templomon az elmúlt időszakban több felújítást is végeztek. Egyebek mellett új tetőt kapott az épület, és a tornyot is rendbe hozták, amelyhez a magyar kormány is támogatást nyújtott - hangzott el az eseményen. Az ünnepi szentmisén mások mellett részt vett Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke, továbbá Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának képviselői is.

Alexandriai Szent Katalin
templom
évforduló
Ludas
Slavko Večerin
Horváth Endre
plébános

Most

21:37, Frissítve: 21:46

Élisabeth Borne lett az új francia miniszterelnök

Emmanuel Macron francia államfő az eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek.
19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.

Népszerű