Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Templombúcsút tartottak Nezsényben

2020-08-05
13:02
2020-08-05
22:30
Forrás
Pannon RTV
Havas Boldogasszony napján, ünnepi szentmisével és társalgással ünnepelte templombúcsúját a bánáti Nezsény magyarsága.

A mostani járványhelyzetben is megmutatkozott, hogy a szórványmagyarság számára mennyire fontosak az ilyen közösségi találkozók.

Az ezer lakosú faluban élők egyharmada magyar, de sajnos már nem mindenki beszél az anyanyelvén. Ugyanakkor az elvándorlás mégsem akkora, mint más településeken. Főleg fiatalok, vagy egyetlen családtag megy külföldre. Ehhez nyilván az is hozzájárul, hogy Nezsényben még van magyar tannyelvű oktatás.

Fülöp Árpád, Nezsény: „A kislányom harmadik osztályt fejezte be, a kisfiam az elsőt. Tehát ők összevont tagozatba járnak, magyarul. Tehát negyedikig van ez a lehetőség, hogy magyarul tanuljanak a gyerekek. Ez nekünk nagyon sokat jelent, hogy valahogy megtanulnak írni és olvasni, magyarul.”

Közösségerősítő szerepe van a Nezsényi Magyar Kultúrkörnek, amely 12 éve működik. Közös programokat szerveznek a Família Nagycsaládos Egyesülettel is.

Palkovics Mária, tag, Família Nagycsaládos Egyesület: „Itt szeretnek az emberek közösségben lenni, együtt lenni, barátkozni és jó programokat szervezni. Itt a Temes, a gyerekek szép számban rész vesznek a szülőkkel együtt. Az idei év egy kicsit más, mert ugye ennek a vírushelyzetnek köszönhetően egy kicsit megritkultak a programok, de igyekszünk majd az év végéig bepótolni.”

Négy éve sikerült a magyar nyelvű óvodai csoportot is beindítani. Három gyerekkel indultak.

Mirčić Ábel Kornélia, óvónő, Nezsény: „2018 tavaszán sikerült, támogatással új óvodai helységet kapni, vagyis a régit tatarozni és újítani, és így beindult a magyar óvodai csoport, mint önálló csoport. Akkor hat gyerekkel. Itt vegyes házasságból vannak és magyar családokból. És az óta ez a folyamat hála Istennek tart. A gyerekek létszáma megmaradt: nyolcra növekedett, kilencre.”

Az ünnepi szentmisét a járványügyi intézkedések betartásával mutatta be a bánáti papság, a Havas Boldogasszony tiszteletére 1895-ben épített templomban.

Elias Ohoiledwarin, plébániai kormányzó, Nezsény: „Az egyháznak nagy szerepe van, hogy megtartsa ezt a közösséget, fenntartsa ezt a közösséget. Hiszen ez a közösség itt van. Ezek az emberek itt vannak. Nem mennek sehova. És ezért nekünk meg kell őriznünk ezt: elsősorban hitüket, mert ők is vágynak arra. De közben meg a magyarságot is megőrizzük, megtartjuk.”

Hogy mennyire fontos az itt élő fiatalok számára is a hit, azt a napokban felújított kereszt is mutatja, hiszen azt egy 12 éves gyerek kezdeményezte és valósította meg.

Nezsény
templombúcsú

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 13:12

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.