Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Tepavčević: Kedden kezdődik a védőoltás harmadik adagjának beadása

2021.08.16
10:31
2021.08.16
16:26
Forrás
Szerbiai RTV
A már beoltottak újraoltása egyáltalán nem szokatlan eljárás - mondta a miniszter.

Kedden kezdődik a koronavírus elleni oltás a harmadik adaggal Szerbiában. Az elsők között az alacsony ellenálló-képességgel rendelkezők kerülnek sorra, de mindenki megkaphatja, akinél 6 hónap elmúlt a második dózis felvétele óta - jelentette be a szerbiai közmédia esti híradójában a szociálpolitikai miniszter. Darija Kisić Tepavčević kiemelte, az orosz vakcina kivételével bármelyiket lehet keverni. Hozzátette, a már beoltottak újraoltása egyáltalán nem szokatlan eljárás. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes betegségek esetében a vakcinák ismétlése, azok kombinálása akár egy életen át tartó védettséget is eredményezhet. Most azt vizsgálják, hogy a koronavírusnál mennyi az optimális dózis.

A harmadik védőoltás felvétele sem kötelező, csak javasoljuk főleg azoknak, akik valamilyen betegség miatt vagy a munkájukból kifolyólag a veszélyeztetettebbek közé tartoznak, illetve már hosszabb idő eltelt az immunizáció óta - emelte ki Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević, szociálpolitikai miniszter, Szerbia: „Ők elsősorban az immunhiányos állapotú emberek, tehát azok a személyek, akik hemodialízisben részesülnek. A szervátültetettek is ide tartoznak, akik jelenleg immunszuppresszív terápián vesznek részt, például a rákos megbetegedésekben szenvedők, és kemoterápiában részesülők. A 70 évnél idősebbek is ide tartoznak, valamint azok, akik a szociális védelmi intézményekben, illetve idősek otthonában tartózkodnak.”

Darija Kisić Tepavčević
védőoltás
harmadik adag

Most

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.

Fizetés- és nyugdíjemelés jön Szerbiában

7,5 százalékkal emelkedik idén a GDP Szerbiában, ami magasabb fizetéseket és nyugdíjakat jelent - mondta el az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében Aleksandar Vučić szerb államfő. A költségvetés módosításáról vitázik a szerbiai parlament.