Ugrás a tartalomra

Termálvizet találtak Szenttamáson

2024.02.21
20:50
Forrás
Pannon RTV
A forró vízre január végén bukkantak rá 1250 méteres mélységben. A természeti kincs hatalmas lehetőség: fürdő- és gyógyközpont is épülhet a városban.

Termálvizes kút fúrásával kezdődött tavaly szeptemberben Szenttamáson az Elan Hotel felújítása. Az épület mellett álló fúrótoronynál január 29-én tört fel a forró víz, 1250 méter mélyről percenként 500 liter 62 Celsius-fokos víz érkezik. Arról, hogy csupán wellness-fürdő, vagy gyógyközpont és medencekomplexum épül-e a hotel mellett, a víz vizsgálatát követően döntenek.

Nagy Sándor, a szálloda tulajdonosa elmondta, az első, több hónapon át tartó projekt ezzel befejeződött, most meg kell várni a víz elemzését, mert csak azt követően kezdik meg a tervek kidolgozását az épület teljes körű felújítására és az uszodakomplexum építésére.

„ Tulajdonképpen a szálloda inkább mint egy kísérőobjektum lesz itt, itt a termálfürdőn lesz a hangsúly. Most várjuk a víz minőségének a kivizsgálásának az eredményeit, s amennyiben gyógyvíznek lesz minősítve a víz, abban az esetben itt egy komoly gyógyfürdőt tervezünk kiépíteni, több medencével, úgy gyógyászati, mint rekreációs medencével, és valószínűleg, hogy építünk egy egészségügyi központot is, ahol mondjuk a mozgásszervi betegségeket lehet majd gyógyítani.
- Mennyire fontos ez Önök számára, hogy egyszerű wellness vagy pedig gyógyfürdő lesz itt nemsokára?
- Szerintem fontos, mert ha mind a kettőt lehet, akkor szélesebb vendégkört tudunk magunkhoz vonzani, mert akkor a fiatalabbak jöhetnek a wellnessre, az idősebbek, akik valamilyen betegségben szenvednek, ők majd jönnek a gyógyászati részlegbe.
- Az első furatot magyarországi cég végezte. Kivel tervezi a további munkálatokat, illetve tervez-e hazai cégeket is beavatni ebbe az egész komplexumba?
- A Vízkút Kft. fúrta ezt az 1250 méteres kutat, látszólag jó eredményünk van, több mint 500 liter víz folyik ki percenként. Önkifolyású kutunk van, most végezzük az analízist. Úgy látjuk, hogy van benne jelentős mennyiségű metán is. Ebből az jön ki, hogy valószínűleg össze fogjuk gyűjteni a metánt és hasznosítani fogjuk, vagy áramfejlesztésre, vagy elégetésre. Ugyanakkor a következő kutat valószínűleg hazai kivitelező fogja csinálni, mert tulajdonképpen ezt a vizet, ezt a 62 fokos vizet össze kell gyűjteni. Valószínűleg fúrni fogunk egy ivóvíz kutat is, olyan 200 méterig, most még nem döntöttük, hogy 200 vagy 300 méterig, attól függ, hogy elmegyünk-e a Vajdaságban ismert artézi kút mélységig, aminek jelentős jódtartalma van, tehát olyan 300 méter, vagy csak olyan 200 méterig fúrunk fehér vizet.
- Mekkora kapacitásban gondolkodnak? A jövőben hány embert terveznek itt foglalkoztatni?
- Mivel a hotelunknak több mint 50 szobája van, még hozzá fogunk építeni 50-et, tehát több, mint 100 szobánk lesz, ugyanakkor tervezünk legalább 10 medencét, itt bizony 40-50 foglalkoztatottra szükség lesz. Hozzátenném azt, hogy ez az egész invesztíciós ciklus attól is függ, hogy mennyi pénzt tudunk esetleg külső forrásból biztosítani, úgy a szerbiai, mint a magyar alapokból, mert számítunk egy kis külső segítségre is.”

A kútfúró vállalkozás műszaki igazgatója elmondta, az anyaországon kívül eddig Szerbiában több termálvizes kutat fúrtak.

György Attila kiemelte, a termálkutat valójában 1050 méterre tervezték, azonban a kutató fúrások elvégzését és az addig elérhető rétegek feltárását követően konzultáltak a szakemberekkel és a tulajdonossal, és úgy döntöttek, hogy tovább, azaz 1250 méterig mélyítik a furatot. Ez eredményes döntésnek bizonyult, hiszen olyan rétegeket tártak fel, melyek ebben a térségben eddig nem lettek kihasználva.

„ Ez a víz az én véleményem szerint, és az eddigi elemzések alapján is egy különösen jó minőségű termálvíznek mondható, ami felhasználható balneológiai és gyógyászati célokra is.
- Jelen pillanatban a víz még mindig elemzésen van. Mekkora a valószínűsége, hogy a termálvíz gyógyvíz is lesz?
- Nagy valószínűsége van. A tervezők szerbiai elemzéseket végeztetnek, ami még valóban folyamatban van, azonban mi Magyarországon előzetesen megvizsgáltattuk, és jó minőségű gyógyvíznek mutatkozik.”

A szenttamásiak tudták, hogy a község termálvízen fekszik, azonban a természet adta lehetőségek évtizedekig nem lettek kihasználva.

Szabados Fodor Beáta, tájékoztatási tanácsos, Szenttamás: „Szerencsére sikerült találnunk egy beruházót, aki meglátta ennek a termálvíznek a jelentőségét, és eldöntötte, hogy községünket felemeli egy más szintre turisztikailag. A másik dolog, ami nagyon fontos, hogy eddig a szenttamásiaknak a környező helyekre kellett elmenni, ha fürdeni szerettek volna gyógyvízben, termálvízben, stb. Most lehetőségük lesz hamarosan, pár év múlva, hogy ezt mind megtehetik itt. Bízunk benne, hogy annyira nagy érdeklődés lesz a termálfürdő iránt, hogy magánszállás lehetőségek is lesznek, és az önkormányzatnak még több terve van, hogy a turizmust fejlessze, kihasználja az itt meglévő dolgokat.”

A szenttamási beruházás a tervek szerint mintegy 5 millió euróba kerül.

termálvíz
Szenttamás
gyógyközpont
fürdő
fúrótorony
hotel
wellness
Nagy Sándor
szálloda
Szabados Fodor Beáta
György Attila

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.