Ugrás a tartalomra

Tisztul, de még mindig szennyezett a Csík-ér

2021.05.04
15:36
2021.05.04
18:24
Forrás
Pannon RTV
Egyre tisztább a csantavéri Csík-ér a munkaakcióknak köszönhetően. Ugyanakkor továbbra is akadnak olyan részek, ahol a víz felszínét békakása, hínár, benőtt növényzet és szemét borítja.

A mellette húzódó utca lakosai arra panaszkodnak, hogy hiába rendezik a partszakaszt a saját házuk előtt, mindig akadnak olyanok, akik nem törődnek a környezettel, és szemetelnek. Most a helyi EcoKarma nevű szervezet munkaakcióiban bíznak.

Ha rendszeresen rendeznék és tisztítanák, nem csak egy kis patak, hanem a falu kiemelt látványossága lehetne a Csík-ér. Így vélekedik Kukli Csaba, aki mindig is a patak mellett elhúzódó Kiss Ferenc utcában élt.

„Manapság már nem mondanám annyira tisztának a Csík-ért, mint amilyen régen volt. De hála Istennek az előző egy-két évben, főleg az előző egy évben az EcoKarma szervezetnek köszönhetően hatalmas javulás észlelhető.”

A falubeliek elmondása szerint, és stábunk is tapasztalta, hogy a Csík-ér felső része egyre tisztább. Viszont, ahogy haladunk az alsó szakasz felé egyre több szeméttel és benőtt növényzettel találkozunk.

A szintén helyi Pásztor Csongor kiemelte, hogy előttük is sok a szemét és a benőtt növényzet, emellett a vízszint is nagyon alacsony.

Horvát Péter évtizedekig élt külföldön, de mint mondja, hazatértekor minden alkalommal a rendezetlen Csíkér-part fogadta. Reménysugárnak nevezte a fiatalok munkaakcióit, viszont szerinte még ők sem tudják megakadályozni, hogy egyesek beleengedjék a szennyvizet a patakba.

„Vannak akik szennyvízelvezetőnek használják a Csík-ért, és az bűncselekmény. A természetet öljük, gyilkoljuk vele, pedig együtt kellene élnünk a természettel. A Csík-ér folyóvíz és így is bánunk vele. Nem szabad hagyni, hogy az emberek, az utcabeliek döntsék el, hogy mit szabad és mit nem. Felsőbb szinten kellene dönteni a Csík-ér sorsáról, hogy legyen jövője a folyónak.”

A Csík-ér felső szakaszán már kétszer szerveztek munkaakciót az EcoKarma nevű szervezet tagjai helyi fiatalokkal összefogva. Gandis Csongor elmondta, hogy a második nagytakarítást is onnan kellett kezdeni, mint az elsőt, mert a két akció között újra nagy mennyiségű szemét halmozódott fel.

„Sajnáljuk, hogy ugyan onnan kellett kezdenünk, ahol a múltkori alkalommal is. Fele annyi idővel és fele annyi emberrel kb. ugyanarra voltunk képesek mint a múltkor, viszont azóta tisztának mondhatjuk a Csík-ért, de nem állunk le a munkaakciókkal.”

Gandis Csongor kiemelte: ahhoz hogy egy nap alatt teljesen kitakarítsák a Csík-ért a Kiss Ferenc utcában lehet száz személy sem lenne elég a szemétmennyiség miatt. Ezért a folyamatos munkaakciók mellett nagyon fontos lenne, hogy a helyiek felismerjék, mekkora természeti adottsága ez a falunak.

Az EcoKarma Itt is van élet című filmjének bemutatója, amely a Csík-ér fontosságára hívja fel a figyelmet, május 7-én 19 órakor lesz a csantavéri színházteremben.

Csikér
Csantavér
patak
szennyezés
szemét
hulladek
EcoKarma

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.
13:10, Frissítve: 16:20

Ne hagyjuk elveszni a disznótorozás hagyományát!

Hagyományos disznótoron vehettek részt az érdeklődők a szabadkai Makkhetes helyi közösségben. Az esemény célja, hogy tovább őrizzék a tradíciót, megismertessék a fiatalok körében is, majd a befolyt összeget jótékony célja fordítsák.

Népszerű