Ugrás a tartalomra

Tizenhatan vehették át diplomájukat Zentán

2024.02.21
13:11
2024.02.21
15:58
Forrás
Pannon RTV
A kertész- és mezőgazdasági mérnök szakon végzett hallgatók diplomaosztóját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában tartották. Az eseménynek a Pro Scientia Naturae Alapítvány Oktatási Központja adott otthont.

16 diák fejezte be felsőfokú tanulmányainak alapképzését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központjában ebben a tanévben. A kertész és mezőgazdasági mérnökök 3,5 éven át tanultak az intézményben.

Kobrehel Ákos, mezőgazdasági mérnök, Hódegyháza: „A benyomásaim az iskoláról elsősorban azok, hogy az itt megszerzett tudást hasznosítani bírom, mivel rendelkezek saját gazdasággal. A folytatást még nem döntöttem el, de lehetőségem van rá és lehet, hogy valamikor élni is fogok ezzel.”

A legjobban teljesítő hallgatók jutalomban is részesültek. A felsőhegyi Bilicki Antónia a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem pénzjutalommal járó elismerését vehette át. „A négyéves középiskola után, amit Szabadkán végeztem, ahol tájépítő technikusnak tanultam, így egyértelmű volt, hogy a kertészmérnöki szakra jöjjek Zentára, mivel közel van.”

Az itt diplomát szerzett hallgatók széles körben el tudnak helyezkedni a vajdasági agrárvilágban.

Lengyel László, tagozatvezető, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központ: „El lehet mondani, hogy aránylag sikeresek a hallgatóink, tehát nagyon sokan, akik tovább tanulnak, azok versenyeken jó helyezéseket érnek el, nagyon sokan elhelyezkednek és aztán a munkaadóik mondják, hogy sikeresek. Sokan helyezkednek el falugazdászként, akik aztán tanácsokat adnak.”

A friss diplomásokat dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke is köszöntötte. Szerinte ez a nap ünnep az egész vajdasági magyar közösség számára. „Itt versenyképes tudást tudnak szerezni a vajdasági magyar fiatalok, ugyanakkor annak ellenére, hogy egy magyarországi székhelyű egyetemről van szó, honosítható itt Szerbiában is az itt megszerzett oklevél, tehát nem csak arról van szó, hogy innovatív tudást szereznek a fiatalok, hanem arról is, hogy utána adminisztratív, jogi értelemben az itt megszerzett oklevelet itthon tudják hasznosítani és itthon tudják kamatoztatni a tudásukat.”

Az okleveleket dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora adta át a hallgatóknak. „A piac és a gazdasági élet igényének megfelelően képezzük a hallgatókat. Egyrészt számok tekintetében is ezt tudom mondani, amennyire szükség van itt a Vajdaságban, magyar nyelvű képzésben, mi azokat a fiatalokat, szakembereket képezzük, az elmúlt időszakban nagyon szép számban jelentkeztek, több mint 50-en iratkoztak be az új kurzusokra, ma 16 diplomát lesz alkalmunk átadni.”

A MATE Zentai Konzultációs Központjának kitüntetettjei az idén Both Emese és Horváth Krisztina lettek.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központ
Pro Scientia Naturae Alapítvány
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
VMSZ

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.