Ugrás a tartalomra
Diákok Péterváradon
Pannon RTV

Több, mint 100 diák ismerkedett Vajdaság történelmével

2018-04-14
20:44
2018-04-15
20:36
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal hirdette meg a Rákóczi Szövetség középiskolás ifjúsági szervezetei számára a Délvidéki Utazás elnevezésű programját.

A háromnapos kiránduláson több mint száz magyarországi, vajdasági, felvidéki, erdélyi, horvátországi diák vett részt. Szombaton a reggeli órákban érkeztek meg az autóbuszok Csúrogra. A település szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a falu magyar lakosságát gyakorlatilag teljesen elpusztították 1944 második felében. A kirándulás résztvevői koszorút helyeztek el a kegyhelynél. A csúrogi emlékművet 2013-ban állították az 1944/45-ös megtorlás ártatlan áldozatainak emlékére.

Koszorúzás

Csúrogról Péterváradra vezetett tovább az út. Pétervárad a Duna-mente egyik legnagyobb erődítménye. Ezen helyen már a római korban őrhely állt, majd a középkorban fontos rév- és vámhely volt. A ma is látható várfalak és erődrendszer 1780-ig épült ki. Zenger Dorottya, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest: „Iskolánk hét éve tagja a Rákóczi Szövetségnek, de mi csak az idén léptünk be az osztálytársaimmal. Délvidékre szólt ez az utazás és eddig Szabadkát és Óbecsét néztük meg, ami nagyon szép volt és nagyon fontos, hogy ezeket a helyeket is lássuk Magyarországon kívül.”

A program célja a délvidéki városok, várak magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyeinek felkeresése és megismerése. A csoport a katakombákat is megtekintette.

Egy-egy iskola hat személlyel jelentkezhetett a kirándulásra, öt diák és egy kísérő tanár. Csenger Orsolya, rendezvényszervező, Rákóczi Szövetség: „Ez egy egész friss program, idén kerül megrendezésre hetedik alkalommal. Az elsődleges célja a szövetségnek, hogy a határon túli területnek, jelen esetben a Délvidék határon túli területének a magyar kulturális helyei, történelmi helyeit megismerjék a Kárpát-medence területén élő középiskolások.”

A háromnapos kirándulás utolsó napján, vasárnap a törökbecsei Tisza-partot, Elemért és az Aracsi pusztatemplomot látogatták meg.

Rákóczi Szövetség
Délvidéki Utazás
Vajdaság
kirándulás

Most

11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.