Ugrás a tartalomra
Diákok Péterváradon
Pannon RTV

Több, mint 100 diák ismerkedett Vajdaság történelmével

2018-04-14
20:44
2018-04-15
20:36
Forrás
Pannon RTV
Hetedik alkalommal hirdette meg a Rákóczi Szövetség középiskolás ifjúsági szervezetei számára a Délvidéki Utazás elnevezésű programját.

A háromnapos kiránduláson több mint száz magyarországi, vajdasági, felvidéki, erdélyi, horvátországi diák vett részt. Szombaton a reggeli órákban érkeztek meg az autóbuszok Csúrogra. A település szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen a falu magyar lakosságát gyakorlatilag teljesen elpusztították 1944 második felében. A kirándulás résztvevői koszorút helyeztek el a kegyhelynél. A csúrogi emlékművet 2013-ban állították az 1944/45-ös megtorlás ártatlan áldozatainak emlékére.

Koszorúzás

Csúrogról Péterváradra vezetett tovább az út. Pétervárad a Duna-mente egyik legnagyobb erődítménye. Ezen helyen már a római korban őrhely állt, majd a középkorban fontos rév- és vámhely volt. A ma is látható várfalak és erődrendszer 1780-ig épült ki. Zenger Dorottya, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest: „Iskolánk hét éve tagja a Rákóczi Szövetségnek, de mi csak az idén léptünk be az osztálytársaimmal. Délvidékre szólt ez az utazás és eddig Szabadkát és Óbecsét néztük meg, ami nagyon szép volt és nagyon fontos, hogy ezeket a helyeket is lássuk Magyarországon kívül.”

A program célja a délvidéki városok, várak magyar vonatkozású kulturális és történelmi emlékhelyeinek felkeresése és megismerése. A csoport a katakombákat is megtekintette.

Egy-egy iskola hat személlyel jelentkezhetett a kirándulásra, öt diák és egy kísérő tanár. Csenger Orsolya, rendezvényszervező, Rákóczi Szövetség: „Ez egy egész friss program, idén kerül megrendezésre hetedik alkalommal. Az elsődleges célja a szövetségnek, hogy a határon túli területnek, jelen esetben a Délvidék határon túli területének a magyar kulturális helyei, történelmi helyeit megismerjék a Kárpát-medence területén élő középiskolások.”

A háromnapos kirándulás utolsó napján, vasárnap a törökbecsei Tisza-partot, Elemért és az Aracsi pusztatemplomot látogatták meg.

Rákóczi Szövetség
Délvidéki Utazás
Vajdaság
kirándulás

Most

01:14, Frissítve: 01:22

Tombol a hőség Észak-Európában is

A szikkadt aljnövényzet sok helyütt lángra kapott Svédországban - az elmúlt két évtized legsúlyosabb erdőtüzei pusztítanak még a Sarkkörön túl is.
01:09

Pokoli hőség Japánban

Már Meteorológiai figyelmeztetést adtak ki Japánban, ahol a hőhullám legalább 30 emberrel végzett. A hőséggel összefüggő rosszullétek miatt több ezren kerültek kórházba az elmúlt két hétben.

Népszerű

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.