Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Törökkanizsán húsz elsős örült a tanszercsomagnak

2018-09-05
15:32
2018-09-05
19:34
Forrás
Pannon RTV
Két kisiskolás Oroszlámoson kezdte el az első osztályt, 18 pedig a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében.

Összesen 20 kisdiáknak osztotta ki beiskoláztatási tanszercsomagját a Magyar Nemzeti Tanács Törökkanizsa Községben. Két kisiskolás Oroszlámoson kezdte el az első osztályt, 18 pedig a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében. A tanszercsomagok szinte mindent tartalmaznak, amire a diákoknak szükségük van az iskolakezdéshez.

Nyolc éve indította el a Magyar Nemzeti Tanács beiskoláztatási programját, amelynek keretében tanszercsomagokat osztanak ki a magyar ajkú elsős általános iskolásoknak. A csomagok évről évre bővülnek. Idén a Gőgös Gúnár Gedeon című mesekönyv is belekerült, de emellett még számos érdekességre bukkantak a kisdiákok. Sándor Noémi, tanuló, Jovan Jovanović Zmaj Á.I., Törökkanizsa: 
„- Füzetek, tolltartó, tempera, gyurmák, ragasztó, blokk.
- Mi tetszett neked a legjobban a csomagból?
- A gyurma.
- Miért?
- Azért, mert azzal lehet játszani.”

Törökkanizsa azon községek közé tartozik, ahol a magyar ajkú gyerekek száma nem csökken, inkább növekszik. Tavaly 17 gyermek vehette át a tanszercsomagot, amely óriási segítség a szülők számára - mondta Borsos Csilla osztálytanító: „Nem tudom a szülők szociális helyzetét, de akár van munkahelye, olyan nehéz életet élünk, hogy egy ilyen gazdag csomag igazán végigkíséri a gyermek munkáját. Szerintem egy-két füzetet kell majd esetleg pótolni, a többi megtalálható itt.”

Az MNT különböző támogatásokkal, programokkal igyekszik a magyar családokat segíteni, hogy minél zökkenőmentesebb legyen gyermekeik iskoláztatása. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Igyekszünk minden elsőshöz eljuttatni ezeket a csomagokat a tanévkezdés első napjaiban, ezzel is szeretnénk mind gratulálni, mind megköszönni a szülőknek, hogy gyermekeiket magyar nyelvű oktatásban részesítik, illetve hogy magyar nyelvű iskolákba íratták, és örömet szeretnénk szerezni mind a szülőknek, mind a gyermekeknek azzal, hogy egy tanévkezdési, egy iskolakezdési csomagot nyújtunk át.”

Ez csupán az első ajándék a diákok számára az MNT részéről. A harmadikosoknak kirándulásokkal készülnek, hogy megismerhessék Vajdaság jellegzetes területeit. A középiskolai tanulmányaik során is számos lehetőség vár a tanulókra, például diákotthonok, ösztöndíjak. Az MNT célja mindenképp az, hogy a szülők, a magyar családok, a gyermekek érezzék, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mellettük van - emelte ki Jerasz Anikó.

Törökkanizsa
MNT
tanszercsomag
elsős
Jerasz Anikó

Most

18:51, Frissítve: 19:37

Lenyűgöző falfestmények Bánátban

Egyre több falfestmény díszíti Bánátot. Sokszor észre sem vesszük a környezetünkben lévő értékeket. A mostani bezárkózottság mintha kezdene változtatni ezen.
15:41, Frissítve: 18:37

Folytatódik a VMSZ és az SZHP együttműködése

Folytatja az elmúlt 6 évben kialakított együttműködést a VMSZ és az SZHP – erről állapodott meg ma Belgrádban Aleksandar Vučić államfő, valamint a haladók elnöke és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Népszerű