Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Történelmi – honismereti vetélkedőt tartottak Ürményházán

2021.04.18
10:55
2021.04.18
16:51
Forrás
Pannon RTV
A Mit tudsz Torontál vármegyéről? elnevezésű eseményt a helyi Ifjúsági Klub és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének közös szervezésében, a járványügyi helyzet előírásainak eleget téve tartották meg.
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A már két évtizedes múltra visszatekintő vetélkedőre idén négy csapat nevezett be, de az anyaországi – makói diákok a járványhelyzetre való tekintettel mégsem tudták vállalni a részvételt. A helyi közösség termében a temerini Töri-Szakik, a torontálvásárhelyi Torontáli betyárok és a helyi, Ürményházi felfedezők csapata mérte össze tudását, melyek közül végül az első alkalommal résztvevő temerini Töri-Szakik csapata került ki győztesként.

Gombár Viktor, a Töri-Szakik csapat tagja elmondta: „Legalább két hónapot gyakoroltunk. Volt, amikor on-line is gyakoroltunk, ilyen feladat lapokat oldogattunk. Tényleg, nagyon jól megoldottuk. A felkészítő tanárunk Zséli Kornélia, rengeteget foglalkozott velünk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az ürményházi Ifjúsági Klub elnökasszonya, Móric Elvira négy évvel ezelőtt vette át a hagyományos történelmi vetélkedő szervezését.

„A diákok a szabadidejükben, a felkészítő tanárokkal készülnek különböző módon a versenyre és nem az iskolában, hanem ez tanórákon kívül folyik. Az iskolában ilyen tartalmú anyagokkal nem találkoznak.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a kezdetektől fogva támogatója és társszervezője a Mit tudsz Torontál vármegyéről? vetélkedőnek.

Lukács Gabriella, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke kiemelte: „Gondolom, meg biztos is vagyok benne, hogy ez a húsz éves hagyomány élni fog ameddig itt vagyunk, ameddig lesz magyar nyelvű oktatás és lesznek magyar ajkú gyermekek. Mert van egy lelke, van egy olyan érzés ebben a faluban és az emberekben, akik itt dolgoznak, hogy ezt át kell élni, el kell jönni.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A vetélkedő egyik fő témája az aracsi pusztatemplom volt.

Dr. Szilágyi Mária, építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, Újvidék: „Azt hiszem, ez volt a top-téma az idén. Ebből volt a legtöbb kérdés, így a legtöbb pontszámot is ebből gyűjtötték, de a felmérő lapok alapján ezt az anyagot tanulták meg a legjobban. Lehet hogy ez volt számukra a legérdekesebb.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Dulka Andor nyugalmazott történelemtanár évről-évre vállalja a feladatot, hogy megválasztja a verseny témáját és összeállítja az anyagot, amiből a versenyzők készülnek. Zsűri tagként kísérte végig az idei vetélkedőt és nagyon elégedett a csapatok elért eredményével.

„ Van ennek a vetélkedőnek egy másik, óriási hozadéka. Az pedig az, hogy olyan iskolákból kerülnek ide gyerekek, akik különben, magán életben lehet hogy soha nem találkoznának. A későbbiek során ezek az itt született ismeretségek, kapcsolatok tovább élnek akár a középsikolában, vagy még az egyetemen is.  Volt eset, hogy ott találkoztak ismét ismerősként. Ez egy nagyon fontos hozadéka a rendezvénynek, különösen sokat számít ez az ilyen kis létszámú közösségeknek.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A vetélkedő résztvevői a temetőben D’orsay Miksa századosról és az 1848/49-es szabadságharc ismeretlen délvidéki hőseiről is megemlékeztek.

Ürményháza
Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete
Móric Elvira
Lukács Gabriella
dr. Szilágyi Mária
Dulka Andor

Most

14:31, Frissítve: 14:37

Megszépült Felsőhegy játszótere

A Felsőhegyi Önkéntes Központ aktivistái felújították a falu játszóterét és annak környékét, így megszépítve és biztonságosabbá téve azt a legkisebbeknek.

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Zivatarokkal ér véget a májusi nyár

Záporok, zivatarok váltják a nyári meleget. A lehűlés már a hét közepén megérkezik térségünkbe, helyenként erős lesz a szél és viharok is kialakulhatnak.