Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Továbbra is kétségbeejtő helyzetben vannak az utazási irodák

2020.09.15
13:48
2020.09.15
13:54
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója elmondta, több cég a csőd szélén áll, lehetőségeik szinte csak a belföldi turizmusban vannak.

A szabadkai utazási irodák egy része nem is dolgozik. Sok helyen ki van írva, hogy évi szabadságon vannak. Egyébként az illetékesek becslése szerint a szerbiai utazási irodák forgalma a koronavírus-járvány miatt az idén mintegy 90 százalékkal esett vissza.

A korábbi években ilyenkor még javában tartott a nyaralási utószezon. A szerbiai turistákat jelenleg csak három országba engedik be koronavírus-teszt nélkül - emelte ki Bojana Kalači, a szabadkai Bojana Tours utazási iroda tulajdonosa: „Ahova lehetett menni a nyár folyamán, tehát egész nyáron tesztelés nélkül, és ahova most is el lehet utazni, az Törökország, busszal és repülővel is, lehet menni Albániába, és Neumba, Bosznia-Hercegovinába. A többi országba kezdettől fogva teszt kellett, vagy a későbbiekben vezették be, ilyen például Egyiptom, amit július végétől kezdtünk árusítani, azaz július végétől indultak el a repülőjáratok, de aztán bevezették a tesztelést szeptember elsejétől.”

Ezért idén rendkívül népszerűek lettek a szerbiai úticélok. A természet és a hegyvidéki üdülőközpontok vonzották a pihenni vágyókat. Az utazási irodák is az ilyen utak szervezésére álltak át - mondta Tóth Borisz, a Fenix Travel utazási iroda vezetője: „Ami talán az észak-vajdaságiak számára a legaktuálisabb, az Dél-Szerbia, Nyugat- és Kelet-Szerbia, tehát a Tara, a Zlatibor területe, dél-szerbiai körutazások, az Uvac környéke, dél-szerbiai kolostorok, illetve ami egyre attraktívabb, az Kelet-Szerbia is, tehát felfedezni akár a Vaskapu-szorost, akár Niš városát és környékét, Stara és Suva planina, valójában nagyon sok olyan attrakció van, amelyet most ebben az évben fölfedeznek a szerbiai turisták.”

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója szerint a koronavírus-járvány miatt az utazási irodák forgalma drasztikusan visszaesett: „Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, várjuk azt az ágazati támogatást, amit az állam ígért, reméljük, az idény végéig ez meg is érkezik, ellenkező esetben nagyon sok utazási iroda beszünteti a tevékenységét, egyelőre viszont csak egy olyan iroda van, amely felszámolás alatt áll.”

Kimutatások szerint 65-70 ezer szerbiai polgár utazott el idén külföldi nyaralásra, ez a korábbi évek számának csupán a 10 százaléka - nyilatkozta Aleksandar Seničić. Közülük fele-fele arányban utaztak önállóan és turisztikai ügynökségeken keresztül. Utóbbi esetében a legtöbb utat Horvátországba, Bosznia-Hercegovinába, Montenegróba és Törökországba fizették be.

utazási iroda
Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége
Fenix
Bojana Tours
utazás
turizmus

Most

Népszerű