Ugrás a tartalomra

Tudással az erőszak ellen projekt a szabadkai Đuro Salaj Általános Iskolában

2023.11.16
14:49
2023.11.16
16:57
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai Đuro Salaj Általános Iskola diákparlamentje idén, a társadalmi eseményekkel összhangban az iskolai erőszak megelőzését helyezte előtérbe.

Az intézmény többféle módon is megközelíti az erőszak témakörét. Elsősorban berendeztek az iskolaépületben egy sarkot, ahova egy úgynevezett bizalmi dobozt helyeztek ki. A diákok anonim kérdéseiket, rossz tapasztalataikat írhatják meg, ezekre pedig a pedagógus válaszol majd.

Emellett a diákparlament megszervezte a Tudással az erőszak ellen elnevezésű projektet is. A tanulók szerint ugyan a Đuro Salaj Általános Iskolában is vannak erőszakosabb diákok, de komolyabb incidens eddig nem történt.

Góli Boglárka, tanuló, Đuro Salaj Általános Iskola, Szabadka: „Van, akik nagyon jól viselik, hogy magukban tartják a mérgüket, de vannak, akik kiengedik és csak tombolnak mindenhol, ahol járnak, és nem tudják kezelni a saját érzelmeiket.
- Pontosan mire akarjátok felhívni a figyelmet ezzel a projekttel?
- Hogy mindenki próbálja minél jobban magában tartani ezt a dühöt és minél jobban uralja magát, és hogy ezt az iskolát jobbá tegyük.”

A projektbe az intézmény minden tanulóját bevonták, sőt még a tanárokat és a szülőket is. Célja, hogy megakadályozzák, illetve megelőzzék az iskolai erőszak megjelenését.

Rada Čelebić, iskolapedagógus, Đuro Salaj Általános Iskola: „Ennek keretében az alsós diákoknak műhelymunkákat szerveznek, emellett demonstráltunk erőszakos helyzeteket az iskolaudvarban, azt, hogy hogyan nem kell és hogyan kell reagálni erőszakos helyzetekben. Létrehoztunk egy bizalmi dobozzal ellátott sarkot, ahova a diákok anonim lapokat dobhatnak be, amennyiben valamilyen nehézséggel küszködnek, vagy támogatásra van szükségük valamiben. A következő aktivitás, ahogy mi nevezzük az iskolai kormányülés, amely során bemutatják kutatásukat, amit az elmúlt héten végeztek.”

Az iskolapedagógus kiemelte, azzal, hogy a diákok különböző aktivitásokon vesznek részt, és nem csak előadás formájában hallanak róla, sokkal könnyebben és hatékonyabban sajátíthatnak el tudást az adott témáról, amelyet feldolgoznak. Ebben az esetben az iskolai erőszakról.

Szabadka
oktatás
Đuro Salaj Általános Iskola
iskolai erőszak

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Alapos metszés, bőséges termés

Bőséges szőlőtermésre a tőkét a radikális metszés serkenti. A szőlőtőkék szeretik ezt az ösztönzést, kiváltképp ha a növényt indáitól a gazda február végén vagy március elején szabadítja meg.

Hosszú hétvége, hosszú sorok

Továbbra is sokan utaznak Magyarország irányába Szerbiából a hosszú hétvége alatt. Stábunk a délelőtti órákban járta körbe a határátkelőket.