Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Tusványosi szabadegyetem - példaértékű a magyarság helyzete Szerbiában

2018.07.27
15:50
2018.07.28
12:07
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti összetartozás erejéről immár hagyományosan, minden évben szerveznek panelbeszélgetést a tusványosi szabadegyetemen.

A tábor harmadik napjának egyik központi rendezvénye A nemzeti összetartozás ereje! panelbeszélgetés volt, a magyar kormány képviselőinek és a Kárpát-medence magyar érdekvédelmi szervezetei vezetőinek részvételével. Példaértékű a magyarság helyzete Szerbiában - ez is elhangzott a tusványosi nyári szabadegyetemen.

Hogy mekkora érdeklődésre tart számot a téma a nemzeti összetartozás erejéről, bizonyítja az is, hogy már fél 10-kor megtelt a Lőrincz Csaba sátor. 12 résztvevő foglalta el helyét, egyetlen másik panelbeszélgetésnek sem volt még ennyi szónoka. Bevezetőjében Répás Zsuzsanna kiemelte: igen gazdag volt az elmúlt egy év nemzetpolitikai eseményekben. Pozitív irányúakban és sajnos olyanokban is, amik nem keltettek jó reményeket bennünk – mondta a Magyar Művészeti Akadémia főosztályvezetője, nemzetpolitikai szakértő. „Az európai kisebbségjogi polgári kezdeményezés, a Minority Safe Pack aláírásgyűjtésének sikerétől elkezdve, megkérdőjelezhető és megdöbbentő bírósági ítéleteken át, egészen a KMKSZ székházának felrobbantásáig, minden volt ebben az esztendőben.”

A külhoni magyar politikai vezetők egyetértettek abban, hogy rendkívüli jelentősége van az anyaország támogatásának, az egész Kárpát-medencében élő magyarok szempontjából. Budapest határozott válaszokat tud adni a globális geopolitikai kérdésekre, így a migráció problémájára is, ami az egyetemes magyarság jövőjét is meghatározza – hangzott el a panelbeszélgetés során. Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke. „Tusványos az mindig egyfajta évértékelő is, mert a határon túli közösségek, tehát a kárpát-medencei magyarság mit ért el az elmúlt időszakban, melyek azok a fő problémák, amelyek a következő évre elénk tornyosulnak, és azért jók ezek a beszélgetések, mert rengeteget tudunk tanulni egymás eredményeiből, megoldásokat, és természetesen az, hogy stratégiában gondolkodunk, hogy kárpát-medencei egységben gondolkodunk, annak ez a fórum kiváló láttatása, és együtt gondolkodása.”

A Szerbia és Magyarország között kialakított rendkívül jó viszonynak köszönhetően a vajdasági magyarság helyzete egyre jobb – többek között erről is beszámolt Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Az elmúlt egy év akár az oktatási törvénycsomag szempontjából, akár a nemzeti tanácsokról szóló törvény vonatkozásában, vagy az anyakönyvi és az önkormányzati törvény tekintetében azt bizonyítja, hogy ez a járható út. Azt tapasztaltuk itt ezen a panelbeszélgetésen is, hogy mindazok, akik ellenzékből próbálják a közösség érdekeit megvalósítani, azok messze sikertelenebbek, mint amilyen sikeresek mi vagyunk.”

A vajdasági magyarság egy pozitív példa, hiszen egyebek mellett a megvalósulás állapotában van a kulturális autonómia – fogalmazott Semjén Zsolt. Magyarország miniszterelnök-helyettese hozzátette: ma Magyarország Szerbia legnagyobb támogatója. Többek között abban is, hogy felvegyék az Európai Unióba. A szerb-magyar kapcsolatok pedig történelmi csúcson vannak. „A délvidéki magyarságnak két szempontból is meghatározó jelentősége van. Az egyik, ebben az aspektusban, hogy a magyar-szerb kiegyezés szempontjából, a másik pedig, mint bebizonyították azt, hogy amikor egységesek, össze tudnak fogni, van egy markáns vezetőjük, mint Pásztor István, akkor Belgrádban is komolyan kell őket venni, főleg ha a a hátuk mögött áll Magyarország.”

Semjén Zsolt kiemelte: ebből a mostani román államvezetés is példát vehetne és ugyanígy történelmi kiegyezés születhetne Magyarország és Románia között, amiben az erdélyi magyar politikum képezné a hidat.

Tusványos
Szabadegyetem
magyarság
panelbeszélgetés

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.