Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Varga Dániel

Tűz, baleset, természeti katasztrófa - erre kíváncsiak az emberek

2019-07-15
21:29
2019-07-15
21:37
Forrás
Danas
Felmérés készült, mennyire tájékozottak a szerbiai lakosok a biztonsági kérdésekről.

Nincsenek beavatva a biztonsági kérdésekbe a szerbiai lakosok - legalábbis így vélik az emberek egy felmérés szerint. Többet akarnak tudni a rendőrség munkájáról, a különböző tragédiákról és a bűnözésről. A hatóságok azonban kevés információt közölnek - a megkérdezettek szerint.

Nem tájékoztatják megfelelőképpen a lakosságot a biztonsággal kapcsolatos témákról - így vélekedik a megkérdezettek többsége, derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet 67 különböző szerbiai községben élő 1.030 fős mintán végezett el az Ipsos. Sokak szerint egyáltalán nem tudnak meg semmit a biztonsági kérdésekről Szerbiában. Az embereket leginkább a tűzesetekkel, a balesetekkel és a természeti katasztrófákkal kapcsolatos hírek érdeklik. Emellett tudni szeretnék, hogy mi a helyzet a Belgrád és Pristina közötti párbeszéddel, továbbá, hogy mit tesznek a hatóságok a szervezett bűnözés és a terrorizmus ellen. Legkevésbé Szerbia és a NATO közötti viszonyról hallanak szívesen, a megkérdezettek 57 százaléka egyértelműen közölte, hogy ez a téma nem érdekli. A lakosok többsége a televízióból tájékozódik a biztonsági témákról. A legtöbben a Szerbiai RTV-t kapcsolják be, ha tudni akarnak az ilyen hírekről. Emellett a világhálón terjedő információkat is szívesen olvassák. És hogy kitől hallják a legtöbb biztonsággal kapcsolatos hírt a polgárok? 33 százalékuk szerint a szerb elnöktől, Aleksandar Vučićtól. Ugyanakkor az emberek nagy többsége szerint nem az államfőnek kellene ezekről a témákról beszámolnia, hanem a belügyminiszternek és a védelmi tárca vezetőjének, valamint a rendőrfőnöknek. A megkérdezettek 59 százaléka egyébként leginkább a katonaságban hisz, azután következik a rendőrség 47 százalékkal, majd a biztonsági szolgálatok 34 százalékkal. A lakosok háromnegyede szerint ezek a szolgálatok nem eléggé nyitottak és transzparensek a közvélemény felé.

femérés
közvélemény-kutatás
biztonság

Most

14:13, Frissítve: 14:23

Fekete Péter a Jadran Színpadon

A pénz beszél, A szerelemhez nem kell szépség, Holdvilágos éjszakán, Lesz maga juszt is az enyém - örök értékű, közismert slágerek csendülnek fel december huszadikán, a szabadkai Jadran színpadon.

Népszerű

Megállapodott a kormány és a Szerbiai Posta

Aláírták a megállapodást a posta munkásainak képviselői, a cég vezetősége és a kormány illetékesei, amellyel megvalósulnak a foglalkoztatottak fizetésemelés iránti igényei.