Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Tüzet raktak a kelebiai templom bejáratánál

2021.12.26
15:21
2021.12.26
16:13
Forrás
Pannon RTV
December 25-én éjszaka migránsok mehettek be a kelebiai templom udvarába, átlépve a zárt kovácsolt kaput, és a templom főbejáratában pár centiméterre a 85 éves lakkozott tölgyfaajtó mellett tüzet raktak, hogy melegedjenek.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Reggel a felújított, tiszta templom füsttel várta a szent családot ünnepelni jött híveket - írja Facebook-bejegyzésében Paskó Csaba. A kelebiai plébános a rendőrséget is értesítette, a helyszínelést elvégezték, és azt ígérték, a jövőben gyakrabban járőröznek a templom környékén.

A kovácsolt kapu kívülről benyúlva könnyen kinyitható, a kerítés pedig alacsony, be lehet rajta mászni - mutatta stábunknak Paskó atya. Erős füstszag lengte be vasárnap reggel a templomot - magyarázta a kelebiai plébános. Paskó Csaba szerint mindenki megijedt, hogy valami ég, végül megtalálták a füst forrását.

Vasárnapra, vagyis karácsony másnapjára virradóra, feltételezhetően migránsok egy csoportja az ónos eső elől menekülve, összegyűjtötte a nagyobb faágakat és fadarabokat a kelebiai templom udvarában, és a 85 éves tölgyfa-templomajtó tövében gyújtottak tüzet. Reggel egy nagy vödörnyi hamut gyűjtöttek össze, tehát megvolt a veszélye annak, hogy kigyullad a tölgyfaajtó, illetve lángra lobban az egész kelebiai templom.

Paskó atya szerint azért megdöbbentő a mostani eset, mert ezt a templomot a kelebiai hívek 85 éve emelték, és sorsát a szívükön viselik.

„Gyakorlatilag csak a szerencsénken múlt és pár centin, hogy nem kapott tűzre a tölgyfaajtó, és ha a tölgyfaajtó tüzet kap, a lakkozott tölgyfaajtó, akkor onnantól kezdve a tüzet semmi nem tudja megállítani, hiszen a templom belseje, a belső faszerkezet, a szőnyegek, a padok, hogyha tüzet kapnak, akkor ezt a templomot a Jóisten se tudja megmenteni a leégéstől.”

A templomudvarban már korábban is jártak migránsok - panaszolta a plébános.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Frányó Anna sekrestyés nemrégiben azon kapott rajta egy csoport illegális bevándorlót, hogy a templomkertben a ruháikat szárították. Rendszeresen járnak be a telefonjaikat is feltölteni.

„Jött a Hubert Anti bácsi, azt mondja, az udvarban vannak a migránsok, menjek vele vissza. Ő meg a traktorral jött erről valahonnan. Akkor jöttem, és mondtam, nekik, hogy mars kifelé. Akkor az egyik onnan a falból húzta ki a töltőt. Töltötte a telefonját.”

A kelebiai plébános és a hívek attól tartanak, hogy a migránsok egyszer rájuk gyújtják a templomot.

Kelebia
templom
migráns
Paskó Csaba
Szent Család

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű