Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Új épületegyüttessel bővül a Vajdasági Klinikai Központ

2021.04.29
19:11
2021.04.29
19:24
Forrás
Pannon RTV
Az építkezést megtekintette Ana Brnabić szerb kormányfő is.

Folyamatban van a Vajdasági Klinikai Központ B és C épületegyüttesének kiépítése. A 30 ezer négyzetméteren elterülő Sürgősségi Diagnosztikai Központ 348 kórházi fekvőhellyel és 16 műtőteremmel rendelkezik majd.

Pannon RTV/Idei Sándor

2021 első három hónapjában mintegy 120 ezer embert vizsgáltak meg a Vajdasági Klinikai Központ poliklinikáján. A központban több mint 4000 műtétet végeztek el, valamint a kórházban ellátott páciensek száma meghaladta a 7000-et. Az új épületegyüttes kiépítésével tovább bővülnek majd a kapacitások. A tervek szerint a földszinten diagnosztikai központot fognak működtetni.

Pannon RTV/Idei Sándor

Edita Stokić, igazgató, Vajdasági Klinikai Központ: „A 2-ik, a 3-ik és a 4-ik emeleten a sebészeti ágazatok kapnak helyet egységekre osztva. Alapellátás, valamint félintenzív és intenzív osztályok lesznek, illetve amit külön kihangsúlyoznék, 14 transzplantációs beavatkozásokra szánt fekvőhely is lesz.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A Sürgősségi Diagnosztikai Központ kiépítésének megvalósítására két és fél évet szántak, ebből fél év telt le. A hátramaradt időben nem csak az építkezési munkálatok befejezésére, hanem az épület felszerelésére, valamint a környezetének rendezésére is sor kerül – mondta el Pásztor István. A Tartományi Képviselőház elnöke szerint fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és dolgozók csapatatainak minőségi munkavégzése mellett a közelben lévő Orvostudományi Kar hallgatóinak szakszerű képzéséhez is hozzájárulhat majd a központ.

Pannon RTV/Idei Sándor

Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Ez egy vajdasági jelentőségű beruházás, nem csak azért mert 52 millió euróba kerül hanem azért is mert itt lesz olyan diagnosztika, orvoscsapat, ellátás, amelyik azt teszi lehetővé hogy Vajdaság különböző településeiről itt találjanak segítséget azok, akik erre rászorulnak.”

Pannon RTV/Idei Sándor

A Vajdasági Klinikai Központban zajló munkálatok egy nagyobb volumenű projekt részét képezik – hangsúlyozta a látogatás során Ana Brnabić, szerb miniszterelnök. „Ez pedig az egymilliárd euró a szerbiai egészségügy fejlesztéséért projekt, amelyet Aleksandar Vučić köztársasági elnök kezdeményezett még 2017-ben. Jelen pillanatban Szerbia-szerte számos kórházban, egészségházban, klinikai központban folynak a munkálatok. A jövőben 2025-ig ezt a projektet be kell fejeznünk.”

Ana Brnabić arról is beszélt, hogy ezek közül több fejlesztést a szerb állam önállóan pénzel, többet pedig olyan partnerek segítségével, mint az Európai Beruházási Bank.

Pásztor István
Ana Brnabić
Vajdasági Klinika Központ

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.