Ugrás a tartalomra
Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ
Pannon RTV

Új funkciót kapott Szabadkán a Donát Mór-ház

2017-11-18
15:48
2017-11-18
16:20
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központnak otthont adó Donát Mór-ház, egykori lakóház régóta elhagyatottan állt, azonban a magyar kormány támogatásával új arculatot kapott.

Az intézményt a Szekeres László Alapítvány működteti. Az épület megvásárlását és felújítását a magyar kormány támogatta 400 millió forinttal, vagyis csaknem 1 millió 300 ezer euróval. A helyreállítást a Magyar Nemzeti Tanács koordinálta.     

Az épület műemlékvédelem alatt áll, külseje megtartotta eredeti formáját, belülről viszont teljesen megújult. A Donát Mór-ház még a két világháború között épült. Akkoriban még bérház volt. Az elmúlt években azonban üresen állt. Idén viszont benépesül az épület, ugyanis itt kap helyet a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató-, és Kulturális Központ.

Az épület többszintes, és egy tágas közösségi teret is kapott a hátsó udvarban. Emellett a pincerész is a hallgatóké lesz. Ez a klubhelyiség, ahol kiállításokat is szervezhetnek, megpihenhetnek, ismerkedhetnek.

Összesen hat tanterem várja a hallgatókat. A félemeleten egy nagy előadóterem van, amely egy mobilfallal két kisebb tanteremmé alakítható át.

A szinteket a mozgásban korlátozottak is akadálymentesen megközelíthetik egy speciális eszköz segítségével, illetve lift is van az épületben.

Az első emeleten előadótermek, egy tanulószoba és egy számítógépterem kapott helyet. A kisebb tantermek 20-25 férőhelyesek, korszerű felszereléssel. Mindenhol van okostábla, kivetítő és internet-hozzáférés.

Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ

A tanulmányi osztály vezetőihez is az első emeleten fordulhatnak a képzőközpont hallgatói. A következő emeleten irodahelyiségek vannak. Itt székel a Szekeres László Alapítvány.

Az intézménybe inkluzív, fejlesztő szakpedagógia szakirányú továbbképzésre, fejlesztő gyógypedagógiai konduktorképzésre és mechatronikai mérnöki mesterképzésre lehet beiratkozni. A képzéseken azok a tanulók vehetnek részt, akik már valamilyen alapképzést elvégezte. A magyarországi akkreditált továbbképzésen anyaországi és szerbiai tanárok adnak majd elő.

Donát Mór-ház
Vajdasági Magyar Képző-
Kutató- és Kulturális Központ

Most

Népszerű