Ugrás a tartalomra
Pannon RFTV/Lukács Attila

Új játszóelemeknek örülhetnek a magyarittabéi és a nezsényi óvodások

2018-10-11
20:36
2018-10-11
21:12
Forrás
Pannon RTV
Közép- és dél-bánáti óvodákba látogatott Grezsa István magyar miniszteri biztos a MNT illetékeseinek kíséretében. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban több szórványóvoda is megújult.

A nyolcszáz lelket számláló Magyarittabé egyik legfontosabb intézménye lett az óvoda, miután négy évtizede iskolájukat átköltöztették Szerbittabére. Az óvoda megmaradásának fontossága megkérdőjelezhetetlen. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon jó, hogy itt maradt a faluban, hiszen azt látjuk, hogy a gyerekek száma nem csökken olyan arányban, mint ahogyan a falu lakossága – és ez egy jó dolog. Jó dolog az, hogy annyi szülő fontosnak tartja, hogy gyereke anyanyelvén, magyarul tanuljon.”

A játszótér és a játszósarok mellett hamarosan új épületelemekkel bővítik az óvodát. Boros Valéria, óvónő, Magyarittabé: „Ketten dolgozunk, két csoport létezik ebben a faluban. Az előkészítő csoport, amelyik 13 gyereket számlál, és a kiscsoportban 15 gyerek van.”

A dél-bánáti Nezsényben két éve sikerült újraindítani a magyar óvodai csoportot. A magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig felújították az óvoda épületét. Bútorokat, játéksarkot, játszóteret is kaptak. Három gyerekkel kezdték, ma kilenc óvodásuk van. Đurić Valentina, óvónő, Nezsény: „Régebben kevesebben voltak, most már sokkal több gyermek van. És reméljük, hogy még többen is lesznek.”

A nezsényi példa Kárpát-medencei szinten is figyelmet érdemel, hiszen három évtized után újra van magyar óvoda az ezer lakosú faluban. Grezsa István, Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, Magyarország: „Ez az óvoda jelzi, hogy újra lehet szervezni a magyar életet ott is, ahol már csak éppen pislákol vagy dereng a fény. De mégis csak megjelent az alagút végén a fény, azáltal ahogy az anyaország összeszedte magát, és hitet tesz valamennyi Kárpát-medencei magyar mellett.”

A Magyar Nemzeti Tanács együttműködött az önkormányzattal az óvoda felújításában. Nataša Rađenović, igazgató, Poletarac Iskoláskor Előtti Intézmény, Szécsány: „Amellett kaptunk egy gyönyörű kis parkot is, játszótérrel. Ez egy ilyen kis településnek, mint amilyen Nezsény, sokat jelent.”

A Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban is támogatja az ottani magyar közösséget. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A gyermekek itt most már az óvodában a mindennapjaikat örömmel, játszva, mozogva tudják tölteni. Az elkövezendő időszakban is mindenképpen a közösség mellett leszünk, és kiállunk az mellett, hogy itt, ebben az intézményben a magyar nyelvű foglalkozás a gyermekekkel folytatódjon.”

A magyar óvoda által a magyar alsós iskolai tagozat megmaradására is nagyobb az esély. A Magyar Nemzeti Tanács támogatja azokat a magyar felsősöket, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni Ürményházán vagy Nagybecskereken - hangzott el az intézménylátogatáson.

Magyarittabé
Nezsény
óvoda
Grezsa István
Hajnal Jenő

Most

11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.
Tisza

Holttestet emeltek ki Zentánál a Tiszából kedden

Meg nem erősített információk szerint a múlt pénteken hajnalban a hídról vízbe esett férfi testét vetette ki magából a folyó, és ezt fedezték fel a vízparton sétálók - írja a Magyar Szó.