Ugrás a tartalomra
Pannon RFTV/Lukács Attila

Új játszóelemeknek örülhetnek a magyarittabéi és a nezsényi óvodások

2018-10-11
20:36
2018-10-11
21:12
Forrás
Pannon RTV
Közép- és dél-bánáti óvodákba látogatott Grezsa István magyar miniszteri biztos a MNT illetékeseinek kíséretében. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban több szórványóvoda is megújult.
Pannon RFTV/Lukács Attila

A nyolcszáz lelket számláló Magyarittabé egyik legfontosabb intézménye lett az óvoda, miután négy évtizede iskolájukat átköltöztették Szerbittabére. Az óvoda megmaradásának fontossága megkérdőjelezhetetlen. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon jó, hogy itt maradt a faluban, hiszen azt látjuk, hogy a gyerekek száma nem csökken olyan arányban, mint ahogyan a falu lakossága – és ez egy jó dolog. Jó dolog az, hogy annyi szülő fontosnak tartja, hogy gyereke anyanyelvén, magyarul tanuljon.”

A játszótér és a játszósarok mellett hamarosan új épületelemekkel bővítik az óvodát. Boros Valéria, óvónő, Magyarittabé: „Ketten dolgozunk, két csoport létezik ebben a faluban. Az előkészítő csoport, amelyik 13 gyereket számlál, és a kiscsoportban 15 gyerek van.”

Pannon RFTV/Lukács Attila

A dél-bánáti Nezsényben két éve sikerült újraindítani a magyar óvodai csoportot. A magyar kormány támogatásának köszönhetően pedig felújították az óvoda épületét. Bútorokat, játéksarkot, játszóteret is kaptak. Három gyerekkel kezdték, ma kilenc óvodásuk van. Đurić Valentina, óvónő, Nezsény: „Régebben kevesebben voltak, most már sokkal több gyermek van. És reméljük, hogy még többen is lesznek.”

Pannon RFTV/Lukács Attila

A nezsényi példa Kárpát-medencei szinten is figyelmet érdemel, hiszen három évtized után újra van magyar óvoda az ezer lakosú faluban. Grezsa István, Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos, Magyarország: „Ez az óvoda jelzi, hogy újra lehet szervezni a magyar életet ott is, ahol már csak éppen pislákol vagy dereng a fény. De mégis csak megjelent az alagút végén a fény, azáltal ahogy az anyaország összeszedte magát, és hitet tesz valamennyi Kárpát-medencei magyar mellett.”

Pannon RFTV/Lukács Attila

A Magyar Nemzeti Tanács együttműködött az önkormányzattal az óvoda felújításában. Nataša Rađenović, igazgató, Poletarac Iskoláskor Előtti Intézmény, Szécsány: „Amellett kaptunk egy gyönyörű kis parkot is, játszótérrel. Ez egy ilyen kis településnek, mint amilyen Nezsény, sokat jelent.”

Pannon RFTV/Lukács Attila

A Magyar Nemzeti Tanács a továbbiakban is támogatja az ottani magyar közösséget. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, Magyar Nemzeti Tanács: „A gyermekek itt most már az óvodában a mindennapjaikat örömmel, játszva, mozogva tudják tölteni. Az elkövezendő időszakban is mindenképpen a közösség mellett leszünk, és kiállunk az mellett, hogy itt, ebben az intézményben a magyar nyelvű foglalkozás a gyermekekkel folytatódjon.”

A magyar óvoda által a magyar alsós iskolai tagozat megmaradására is nagyobb az esély. A Magyar Nemzeti Tanács támogatja azokat a magyar felsősöket, akik anyanyelvükön szeretnének továbbtanulni Ürményházán vagy Nagybecskereken - hangzott el az intézménylátogatáson.

Magyarittabé
Nezsény
Grezsa István
Hajnal Jenő

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.