Ugrás a tartalomra

Új szabályzat lépett életbe a szerbiai általános és középiskolákban

2024.02.20
14:11
2024.02.23
12:43
Forrás
Pannon RTV
Az oktatási minisztérium határozata alapján módosul a magaviselet osztályozása, valamint újdonság, hogy a szülők véleményezhetik a pedagógusok és a szakmunkatársak munkáját.

Ezentúl számszerűen osztályozzák a diákok magaviseletét, és beleszámítják a tanulmányi átlagba is az általános iskolák második osztályától kezdve. A szabályzat a középiskolákat is érinti. A magaviseletet félévente kétszer osztályozzák majd. Több minden befolyásolja ezt az osztályzatot, mint az igazolatlan órák száma és a megrovók, de emellett számos más dolgot is figyelembe kell venni - mondta Zombori Imre, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola igazgatója.

„A diákoknál fel kell mérni és ösztönözni kell azt, hogy pozitívan álljanak hozzá a munkafeladatokhoz, az iskola vagyonához, rendszeresen megjelenjenek az órákon, hogy hordják magukkal a tanfelszerelést, hogy pozitív, jó viszonyokat ápoljanak a többi diákkal és a tanárokkal. Ugyanakkor tanítani és ösztönözni kell, valamilyen módon felmérni, hogy milyen az idézőjelben mondva a konfliktus megoldó képességük.”

Ezek mellett mindenképpen figyelembe kell venni, hogy pozitív vagy negatív tendenciát mutat-e egy diák viselkedése, így az erre vonatkozó osztályzatok javíthatók, de le is romolhatnak. A legnagyobb újdonság azonban az, hogy a szülők véleményezhetik a pedagógusok és szakmunkatársak munkáját. Ez kisebb felháborodást váltott ki a tanárok körében - mondta Szűcs Anna, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója.

„A tanárok a szülőkkel partnerek kell, hogy legyenek, a legközelebbi segítőtársaink a szülők. Szent meggyőződésem, hogyha a lelkiismeretes osztályfőnök, a lelkiismeretes tanár, a lelkiismeretes és jóakaratú szülővel találkozik, akkor a jogszabály ennek a részletéből nem lehet semmi gond ránk nézve. Mindenki a munkáját a legjobb tudása szerint, szeretettel és odaadással kell, hogy végezze, akkor úgy gondolom, hogy a szülők talán nem fognak visszaélni a jogszabály ezen részével.”

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben egy osztályon belül a szülők 50 százaléka nem elégedett egy adott tanár munkájával, viselkedésével, írásos panaszt nyújthatnak be az oktatási intézmény felé. Egy iskolán belüli vizsgálat után pedig, amennyiben az iskolaigazgató elfogadja a véleményezést, megteszik a megfelelő lépéseket, mint egyebek mellett a gyakoribb óralátogatások, vagy felkínálják a továbbképzés lehetőségét.

Vicsek Annamária, oktatási államtitkár, Szerbia: „Az általános és középiskolák számára van most új szabályzat az osztályzásról, illetve az úgynevezett társadalmilag hasznos, vagy humanitárius munkákról szóló szabályzat is módosult. Ezeknek mindegyiknek a célja, tehát minden módosítás célja az, hogy az iskola nevelő szerepét növelje, tehát megerősítse az iskolák nevelő szerepét, illetve az oktatási rendszert erősítse meg az erőszak megelőzésével és a kezelésével kapcsolatosan.”

A szabályzatot egyébként magyar nyelvre is lefordítják majd. Fontos továbbá, hogy elkészült egy kézikönyv is az oktatási intézmények számára arról, hogy hogyan tudnak egy esetleges vészhelyzet esetén reagálni, milyen lépéseket kell tenniük.

A téma kapcsán az államtitkárral készült teljes beszélgetést a Szabadkai Magyar Rádió Napindítójában hallhatják szerda reggel.

oktatás
Vicsek Annamária
általános iskola
középiskola

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.