Ugrás a tartalomra

Újra itt van a parlagfűszezon

2017-08-10
19:14
Vajdaság-szerte tombol a parlagfűszezon. A gyomnövény pollenje sokak életét nehezíti meg ebben az időszakban. Az allergiás tünetek enyhítésére több megoldás létezik. Akik saját területükön nem irtják

Habár a törvény bünteti azokat, akik nem irtják ki a parlagfüvet, mégis találni olyan területet, ahol a gyomnövény csaknem a mellkasunkig ér. Ennek pedig sokan nem örülnek, ugyanis a parlagfű pollenje erős allergiás tüneteket válthat ki.

Ajándi Ferenc csaknem húsz éve szenved a parlagfű okozta allergiás tünetektől. A ludasi férfi gyógyszerek segítségével próbálja meg átvészelni a gyomnövény virágázási időszakát. Ferenc szerint a parlagfű-allergia többféle kellemetlen tünettel jár: „Köhögés, asztmás fajta köhögés, az is bolygat, mintha asztmám lenne. Fulladok, viszket az orrom, viszket a torkom, a szemeim könnybe lábadnak. Nem győzök mosdani, mert a levegőben sok a pollen, és az bárhol ráragad az ember szemére, arcára és azt le kell mosni.”

A parlagfű virágzásának fő szezonjától, vagyis július közepétől okozhat orrfolyással, viszkető szemmel és duzzadt nyálkahártyával járó tüneteket. Ez a periódus akár az első fagyokig is elhúzódhat. A mostani száraz és meleg időjárás rendkívül kedvező volt a gyomnövény fejlődésének. Az allergiás panaszokkal küszködőknek azonban van remény, ugyanis egy allergiateszt elvégezése után kiderül, hogy pontosan mitől is szenvednek, tudtuk meg Hajdújáráson Dr. Kiss Csaba általános orvostól: „Ki van keverve az az anyag, amire allergiásak, amit mi is nagyon szívesen itt a rendelőben is beadunk kis mennyiségben. Ezt nevezik deszenzitizációnak, tehát végül is a szervezet el lesz zsibbasztva az allergia ellen, és megszűnik az allergiája.”

Azok a magánszemélyek, akik saját földterületükön nem irtják ki a parlagfüvet, akár több tízezer dináros bírságra is számíthatnak. Jogi személyek esetében ez az összeg pedig akár az egymillió dinárt is elérheti.

 

parlagfű
allergia

Most

Népszerű