Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea/illusztráció

Újvidéken 32 magyar elsős ül majd iskolapadba

2019-06-13
07:38
2019-06-13
19:40
Forrás
Pannon RTV
Az újvidéki leendő elsősöknek is kiosztották a Rákóczi Szövetség által támogatott iskolatáskákat. 32 magyar ajkú kisdiák kapta meg idén a táskát, amelyeket az MNT illetékesei adták át a gyerekeknek.

A megilletődött gyerekek kinyitották, forgatták és a hátukra vették az iskolatáskákat. Valamennyien már nagyon várják, hogy az iskolapadba ülhessenek, és az ajándék is tetszett mindenkinek.

Kabók Evelin: „Az ovit most fejeztük, és várom, hogy elinduljak az iskolába, meg hogy sokat tanuljak.”
Muci Mátyás: „Nagyon örülök, hasonlít a barátoméra, meg a Dávidéra is.”
Baji Dávid: „A Sonja Marinković iskolába fogok járni, azt hiszem, hogy betűt is fogunk tanulni, meg írunk, olvasunk.”

Újvidéken 2008 óta több programmal és támogatással sikerült megerősíteni a magyar oktatást. Tíz év alatt 12-vel gyarapodott a magyar osztályba induló gyerekek száma. Az elsősök támogatása ősszel folytatódik. Vicsek Annamária, az újvidéki magyar oktatásért projekt vezetője: „A következő tanév elején a Magyar Nemzeti Tanács fogja biztosítani a taneszköz csomagot is, ami a Rákóczi Szövetség iskolatáskájával együtt egy olyan biztonságot adhat a családnak, hiszen nem kis összeg az, ami szükséges ahhoz, hogy egy gyermek iskolába induljon.”

Vajdaságban a Magyar Kormány és az MNT jóvoltából 1450 iskolatáskát osztottak ki a leendő magyar ajkú elsősök között – mondta Erdődi Edvina, az MNT alelnöke, és hangsúlyozta: „Magyar meséken felnőtt gyermek számára a legbiztonságosabb döntés a magyar nyelvű oktatás. Hiszen itt bontakozhat ki az értelme, fejlődhet a fantáziája, mert nem azzal van elfoglalva, hogy más nyelvet tanuljon, szárnyalhat, ahelyett, hogy bizonytalanul botorkálna a többiek után, hiszen egy mindennél biztosabb védőréteg tartja, ez pedig az anyanyelv biztonsága.”

A gyerekek az iskolaév elején egyszeri, 10 ezer forintos ösztöndíjban is részesülnek majd.

iskolatáska
Újvidék
Rákóczi Szövetség
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
Vicsek Annamária
Erdődi Edvina

Most

09:51, Frissítve: 09:58

Bemutatkozott a The Spark zenekar Palicson

Palicson a Magyar Művelődési Központban mutatkozott be a huszonévesekből álló The Spark zenekar. Az együttes egy órás műsorral készült, a járványhelyzet miatt azonban alig volt látogató.
08:48

Két igazi nyári nap áll előttünk

A legmagasabb nappali hőmérséklet ma elérheti a 33 fokot is. Szombaton még nagyobb kánikulára van kilátás gyenge és mérsékelt széllel. Ekkor 32-34 fok között lesznek a hőmérsékleti maximumok.
08:30

Ma ülésezik az MNT

Ma 10 órától ülésezik a Magyar Nemzeti Tanács Szabadkán. Az ülésen vélhetően 55 napirendi pontot vitatnak meg.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.