Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Újvidéken megemlékeztek a magyar államalapításról

2019-08-20
20:05
2019-08-20
21:00
Forrás
Pannon RTV
Ma augusztus 20-a van, a magyar államalapítás ünnepe, Szent István királyra emlékezünk. Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében emlékeztek meg az államalapítóról.

Ünnepi beszédet Igor Mirović a Tartományi Kormány elnöke, valamint Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondott. Az ökumenikus kenyérszentelést ünnepi műsor követte.

Immár második alkalommal ünnepelték közösen Szent István király szentté avatásának évfordulóját a tartományi kormány és a nemzeti tanács képviselői az újvidéki M Stúdióban. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke alkalmi beszédében kiemelte, büszke arra, hogy a két nemzetnek sikerült túllépnie a történelmi viszontagságokon.

Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Itt pontot teszek a múltra, és a jövőről fogok beszélni. Az egységről, az értékekről amelyek összekötnek bennünket. A testvériség és egység ötletéről. Hölgyeim és uraim engedjék meg, hogy külön aláhúzzam, hogy Vajdaság a legjobb bizonyíték arra, hogy a mi közös valóságunk pont ilyen. Az ünnep amelyet ma ülünk, az a politika felett áll. Főként a napi politika felett. Mély meggyőződésem, hogy egy kis árnyékot sem vetek az ünnepre, ha kihangsúlyozom, hogy döntő szerepe volt ebben két olyan politikai szervezetnek amely Vajdaságban tevékenykedik, illetve Szerbiában. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt.”

A történeti tapasztalat újragondolható és a birtokba vett múlt harcai külső közösséggé és belső egyéni békévé szelídülhetnek - emelte ki Hajnal Jenő ünnepi beszédében. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke a népek megbékélése kapcsán József Attila szavait idézte.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Hogy most itt vagyunk, hogy most együtt vagyunk, és hogy most ennyien vagyunk, az éppen annak köszönhető, hogy számunkra a jövő irányait az a múlthoz és jelenhez is kapcsolódó dimenzió határozza meg, amelyet József Attila a jelen feladataként két tömör verssorban így fogalmazott meg: s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselői megszentelték az új búzából készült kenyeret. Az est alkalmi műsorral zárult.

Szent István-nap
Újvidék
augusztus 20.
Igor Mirović
Hajnal Jenő
Vajdasági Magyar Szövetség
Szerb Haladó Párt
Magyar Nemzeti Tanács

Most

16:50, Frissítve: 16:57

A NIS vitte el a fődíjat

A NIS vitte el a fődíjat a 100 legnagyobb Szerbiában elnevezésű rendezvényen. A Kőolajipari Társaság a 2018-ban megvalósított bevételei alapján lett a legjobb a nagyvállalatok körében.
16:31, Frissítve: 16:44

„A szerb-kínai kapcsolatok rendkívüliek”

Szerbia nagyra értékeli, hogy Kína tiszteletben tartja és védi a nemzetközi jogokat - mondta Ana Brnabić szerb kormányfő a Kínai Legfelsőbb Népi Bíróság képviselőivel folytatott tárgyalásán Belgrádban
16:10, Frissítve: 16:27

Újra megbüntette az UEFA a Crvena zvezdát

Az Európai Labdarúgó-szövetség azért indított eljárást a szerbiai csapat ellen, mert biztonsági hiányosságok mutatkoztak a svájci Young Boys elleni BL-selejtező lebonyolításakor.

Népszerű