Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Ülésezett a nyugat-bácskai válságstáb

2020-02-28
15:15
2020-02-28
16:39
Forrás
Pannon RTV
A migránsválság után a koronavírus horvátországi megjelenésével újabb veszélyforrással kell számolni a nyugat-bácskai körzetben.

A felkészülés és a szükséges tervek kidolgozásának céljából ülésezett a zombori Megyeházán a körzet válságstábja.

Először ülésezett a Nyugat-bácskai Körzet különleges helyzetekkel megbízott munkacsoportja. A napirenden a migrációs helyzet és a koronavírus is szerepelt.

Az ülésen a körzeti és községi vezetők mellett a katonaság, a rendőrség, a Vöröskereszt és azon intézmények képviselői vettek részt, amelyek a polgári védelem területén jelentős szerepet játszanak.
Zombort és környékét, az egész Nyugat-Bácskát is érintette az elmúlt években a migrációs válság. Dušan Marijan, a Nyugat-bácskai Körzet vezetője elmondta, az illetékes szervek a városban megjelenő migránsokat folyamatosan a befogadóközpontokba szállítják: „Tömegtájékoztatási eszközökből értesültünk a legújabb veszélyforrásról, ami Törökország határnyitása, és az onnan érkező hullám. Reméljük, hogy ez a hullám nem ér el bennünket, és nem lesz gondunk ezzel, de erre is fel kell készülnünk.”

Mivel a körzet Horvátországgal határos, a koronavírus esetleges megjelenésére is fel kell készülniük az illetékeseknek. Dragoslava Čubrilo, a zombori Közegészségügyi Intézet igazgatója elmondta, egy személy jelentkezett koronavírusra jellemző tünetekkel, de a vizsgálat folyamán kiderült, hogy nem fertőzött. Amennyiben a körzetben megjelenne a vírus az intézet munkatársai kidolgozott tervek alapján lépnének fel.

Dragoslava Čubrilo elmondta: „Orvosaink a Nyugat-bácskai Körzetért felelősek, három járványtani szakemberrel rendelkezünk. A helyzet annyiban változna, hogy a személyeket megfigyelés, járványügyi megfigyelés alá helyeznénk, elkülönítőbe kerülnének, és amennyiben bebizonyosodna a koronavírus jelenléte, akkor a munkacsoport járványügyi irányelvei alapján járnánk el.”

Március elseje a polgári védelem világnapja. Ennek apropóján az ülésen döntés született a polgári védelem egységeinek megalakításról is, amelyek tűzvész, árvíz, földrengés és egyéb rendkívüli helyzetben nyújtanának segítségek a hivatásos szerveknek. Az alakulatokba minden 40 év alatti személy jelentkezését várják.

Nyugat-Bácska
válságstáb
migránsok
koronavírus

Most

12:08

Folyamatos felmelegedés várható

Folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet a hét második felében. Csütörtökön az elmúlt napokhoz hasonlóan száraz, napos időre van kilátás. Délután a hőmérő higanyszála elérheti a 22 fokot.
08:54, Frissítve: 12:43

Tetőzik a vírus Szerbiában

A rendkívüli helyzet egy hónap múlva szűnhet meg - jelentette ki a szerb elnök. Szerbiában keddig a hivatalos adatok szerint 2447 igazolt koronavírus-fertőzött van. A halálos áldozatok száma 61.
08:25, Frissítve: 08:39

Feloldották a vesztegzárat Vuhanban

Több mint két hónap után feloldották a vesztegzárat a járvány kínai gócának számító közép-kínai Vuhanban, ahonnan az új koronavírus tavaly év végén terjedni kezdett.

Népszerű