Ugrás a tartalomra

Ünnepelt a Zentai Gimnázium (videó)

2016-10-01
10:39
Nagyszabású jubileumi rendezvénnyel ünnepelte megalapításának száznegyven éves évfordulóját pénteken este a helyi Művelődési Házban a Zentai Gimnázium
Nagyszabású jubileumi rendezvénnyel ünnepelte megalapításának száznegyven éves évfordulóját pénteken este a helyi Művelődési Házban a Zentai Gimnázium. Az összejövetelen együtt ünnepeltek az intézmény egykori és jelenlegi diákjai és tanárai, valamint a közélet jeles képviselői. A Zentai Gimnázium fennállásának száznegyven éves jubileuma alkalmából szervezett ünnepségen az intézmény egykori és jelenlegi diákjai is színpadra léptek. Az intézmény fennállásának száznegyven éve alatt mindig igyekezett ragaszkodni az alapelveihez - mondta el az ünnepségen az intézmény igazgatója. Ujházi Éva, igazgató, Zentai Gimnázium: „Az elmúlt 140 évet és a jelenünket is az öt alapérték alakítja: a tudás, a műveltség, a humanitás, a szeretet és a fegyelem megszerzése.” Ezen alapértékeknek köszönhetőn a gimnázium az elmúlt évtizedek során a Tisza mente meghatározó jelentőségű oktatási intézményévé nőtte ki magát. Ceglédi Rudolf, polgármester, Zenta: „Ez is bizonyítja, hogy városunk milyen régóta a Tisza-vidék oktatási központja, hiszen egy gimnáziumba nemcsak a helybeliek járnak, hanem a környékbeliek vagy az egész vajdaságiak is.”Az intézmény nemcsak iskolaként, hanem szellemi központként is meghatározó jelentőségűvé vált - mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „Azt gondolom, hogy ha van intézmény, amely közösségi szempontból sokat adott a vajdasági magyar közösségnek, akkor most itt neveket persze nem sorolva és nem említve, a Zentai Gimnázium mindenképpen ezek közé tartozik.” Az MNT elnöke szerint a jubileum az emlékezés mellett a példateremtésre is kiváló lehetőséget kínál. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Hogyan lehet bármilyen nehéz körülmények között is embernek maradni, hogyan lehet jó tanárnak maradni, és hogyan lehet egy intézmény lelkületét, szellemiségét megőrizni, úgy, ahogyan ezt a 140 év alatt tette a Zentai Gimnázium.” Az eseményen részt vett Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta, a magyar kormány egyebek mellett éppen a példaértékű működése miatt tartja fontosnak az intézmény támogatását. „Ez a 140 év ez nagyon hosszú idő, két emberöltő szinte, és mindig megújult a gimnázium, ma is működik, és magyar és szerb diákokkal tud a jövő generációjának szolgálni.” Az akkori zentai városvezetés már 1842-ben javasolta a gimnázium megalapítását, a Városi Képviselő-testület azonban csak 1875 júniusában tárgyalta és fogadta el azt a tervezetet. 1876. október 5-én hivatalosan is megkezdődött a tanítás az intézményben.
10. jubileum
Zentai Gimnázium

Most

21:28, Frissítve: 22:10

Összeért a híd két íve

Összeértek a mederhíd ívei, s tizennyolc év után újra átível a Dunán az újvidéki Žeželj-híd. Egyelőre csak gyalogosan lehet átkelni rajta a folyón Újvidék és Pétervárad között.
20:37, Frissítve: 21:06

Citeratalálkozót tartottak Adorjánon

Az idén harmadik alkalommal rendezték meg a „Szól a citera” elnevezésű citeratalálkozót Adorjánon. A szervező Szőke Tisza Művelődési Egyesület mellett még hét csoport lépett színpadra.

Népszerű

Új mentőautót kapott a Zentai Közkórház

Újabb mentőautóval gazdagodott a Zentai Közkórház, amelynek vezetője vasárnap vette át a járművet a zentai, a szolnoki és a halbestadti Rotary Clubok illetékeseitől.