Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Ünnepi szentmise Kelebián

2019-10-20
15:20
2019-10-20
17:57
Forrás
Pannon RTV
Megáldották Kovács Kristóf újvidéki vértanú pap színes ablaküvegét a kelebiai Apostolok küldetése-plébániatemplomban. Az ünnepi szentmisét Miocs József címzetes apát celebrálta.

Az ünnepi szertartáson Kovács Kristóf újvidéki vértanú pap színes ablaküvegét áldotta meg Miocs József címzetes apát. A díszes ablakot a Keskenyúton Alapítvány és Cseresnyés Kiss Magdolna családja adományozta a templomnak.

Keresztes Erzsébet: „Minden vasárnap jövök, az este is voltam, azért, mert szeretek templomba járni. Énekes lány voltam, itt nevelkedtem fel a templomudvarban. A nagybátyám, nagynéném harangozó volt, azokban a 38-as években. Ide húz a szívem, mert hát elmentünk, de a gyökereink ide húznak.”

A mise alatt a Pro Musica Kamarakórus és a Garden Quartet kibővített zenekara mutatta be Conrad Paul Wusching miséjét, aki egy délvidéki, bánáti sváb volt, valamint elhangzott Gaál Ferenc Szabadka híres zeneszerzőjének Ave verum című műve is.

Borbély Jácint, szólista: „Paskó Csaba atya meghívott és megkérdezte, hogy elvállalom-e a bariton szólót. Elvállaltam és nagyon örültem, hogy itt lehetek, mert fontosnak tartom, hogy megemlékezzünk és ne felejtsük el a múltban történt eseményeket.”

Az ártatlan áldozatok 75 éves jubileumi megemlékezése, egy igazi délvidéki, vajdasági összefogás, amelyet beleültettünk a kelebiai közösség életébe - monda a közösség plébánosa. Paskó Csaba kiemelte: „Több szempontból volt jelentősége a mai napnak, pasztorációs, evangelizációs, történelmi megemlékezés, tanítói jellegű, közösségépítés. Ebben úgy gondolom, hogy a kelebiai akár ifjúság, akár gyerekek, felnőttek, megerősödve hitükben mentek haza.”

Az 1944/45-ös délvidéki események ártatlan áldozatai mind minket erősítenek meg hitünkben, kereszténységünkben és magyarságunkban - emelte ki Paskó Csaba. Egyébként a kiállítás november másodikáig lesz megtekinthető a kelebiai templomban.

Miocs József
Paskó Csaba
Kelebia

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.