Ugrás a tartalomra
Utasi Jenő
Pannon RTV

Ünnepi szentmise Utasi Jenő tóthfalusi plébános tiszteletére

2017-10-13
17:19
2017-10-13
18:19
Forrás
Pannon RTV
Ünnepi misét celebráltak Utasi Jenő Tóthfalu plébánosának tiszteletére péntek délután. A helyi plébános már négy évtizede szolgálja kis közösségét.

Ne féljetek – olvasható a II. Szent János Pál pápától vett idézet a tóthfalusi római katolikus plébánia kertjében, emlékeztetve a falubelieket arra, hogy Isten házában oltalmat találnak. A helyiek úgy érzik Utasi Jenő atya is ezen mondat szerint él és tevékenykedik a hétköznapokban.

Lékó Lajos: „Az ő eredményei vitathatatlanok. Hiszen egy kis közösségből egy összekovácsolt közösséget hozott létre. Amely a maga élete mellett a falu felé is sugároz.”

A plébános már négy évtizede szolgálja közösségét. Ez év augusztusáig az oromiak lelki vezetője is ő volt. Mindkét falu családtagként tekint rá. Ünnepi szentmisével köszönték meg munkáját.

Becsülendő és példaértékű az az áldozatkészség és hit, amivel Utasi Jenő végzi hivatását - véli Schmittné Makray Katalin. Magyarország egykori államfőjének, Schmitt Pálnak felesége azért néz fel a lelki pásztorra, mert az elmúlt csaknem fél évszázadban minden nehézség ellenére kitartott hívei mellett. „Én úgy érzem, hogy Utasi atya egy olyan ember akit megismerni és barátságban lenni vele a Jóisten adományának tekinthető. A négy évtized az nagyon hosszú idő az nagyon hosszú idő egy helyen. Amit ő létrehozott ebben a faluban az csodálatos. Aki nem tudja, az jöjjön el és nézze meg. Mikor az ember idejön emelkedik a lelke, szíve, mert tudja, hogy olyan helyre jön ahol csupa jó dolog történik. Sok nehézség között, hiszen a mindennapokban élünk és mindig vannak rossz és nagyon jó dolgok. ”

 

Utasi Jenő 1977-ben lett Tóthfalu plébánosa. Azóta rendületlenül szolgálja az itt élőket és az áthaladó vagy látogatóba érkező zarándokokat is. Fiatalon labdarúgónak készült, de végül Isten szolgálatára esküdött föl. Az ünnepély előtt két héttel még nem is tudta, hogy meglepetéssel készülnek számára a falubeliek. „Nem az én világom az, hogy rivaldafénybe legyek és ez őszintén nagy teher is számomra. Mindig próbáltam alázatosan szolgálni a közösséget. Másrészt viszont jó eső érzés őszintén, hogy a közösség így összefogott, hogy ezt közösen megünnepeljük. Talán a lelki pásztori munkásságom, szolgálatom egyik eredménye az, hogy közösségben gondolkodunk.”

A környező településekről is érkeztek emberek, hogy leróják tiszteletüket Utasi Jenő atya előtt. Mindenki azt reméli, hogy lelki pásztoruk még sokáig mellettük lesz, erőben és egészségben, Isten segedelmével.

Utasi Jenő
szentmise
Tóthfalu

Most

01:24

Enyhe földrengés Közép-Szerbiában

Szerdán este 20 óra 3 perckor a Richter-skála szerinti 3,2 fokozatú földrengést észlelt a Köztársasági Szeizmológiai Intézet Knić térségében, 20 km-re délnyugatra Kragujevactól.

Népszerű