Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Úrnapi búcsút és szentmisét tartottak Nagyvölgyben

2021.06.03
13:43
2021.06.03
18:14
Forrás
Pannon RTV
Nagyvölgyben a katolikus vallás egyik fő ünnepéről, az Úr napjáról kitelepült misével emlékeztek meg. A falunak ma már nincs állandó lakossága, de az ünnep és a mise most újra összehozta az embereket.

A pünkösd utáni tizedik napon – csütörtökön a katolikus naptár szerint Úr napját ünnepeljük. „Krisztus titokzatos testét” az oltáriszentséget ünnepli ilyenkor az egyház. Zsolnai István, plébános, Gunaras: „A mai nap az egyház Úr napját, vagyis Krisztus teste és vére ünnepét ünnepli. Ez a nagy esemény, amikor a mi Urunk Jézus Krisztus nagycsütörtökön megalapította az ő testének és vérének az asztalközösségét. Az egyház jogosan is, hiszen az Úr Jézus ránk hagyta ezt a nagy titkot, az apostolaira, ezt követően a papokra is és ezt évről évre megünnepeljük.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az esemény helyszínéül Nagyvölgy szolgált, amely 2015 óta az első elnéptelenedett település Vajdaságban. Takács Melinda: „Itt születtem 1960-ban, akkor még nyüzsgött ez a falu, nagy piacok és vásárol voltak, itt ment a kisvasút, itt még nagy nyüzsgés volt.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A már elfeledett település és annak eseményei az innen elszármazottak emlékeiben még mindig élnek, ezért is tartják örvendetesnek, hogy már több éve hagyománnyá vált a megmaradt feszületnél tartott szentmise, majd az azt követő népünnepély is. Berze Tibor, főszervező: „Aki a gyermekkorában itt nevelkedett, azokat próbáltuk egy találkozóra összehívni. Az Úr napi nagy búcsú, ami itt régen volt és nagy múltja volt neki, ez fogta meg a gondolatunkat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Évről évre visszatérnek megemlékezni a volt lakosok, és a környékbeli falvakból is sokan kilátogatnak a szentmisére. Király Zsuzsanna: „Gunarasi lakos vagyok, 4 éve van itt ez a mise itt, és úgy érzem, hogy katolikusok vagyunk, hagyománya van neki, akkor őrizzük meg a hagyományainkat. Azért szeretünk lejönni, mert nem az, hogy nagy valami, de magyarok vagyunk, őrizzük meg magyarságunkat.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nagyvölgy Topolya község névszerűen még fennmaradt települése. Kovács Viktor, tanácstag, Topolya KT: „Mindenképpen szeretnénk plusz forrásokat biztosítani ezen elhalt település részére, ugyanis fontosnak tartjuk, hogy az innen elszármazottak vissza tudjanak jönni egy biztos helyre, meg tudjanak emlékezni az egykori településekről.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hagyományok szerint ha Úr napján szép az idő, az a bő termés előjele, sőt régen ekkor nem hajtották ki az állatokat, a mezőn sem  volt szabad dolgozni. A hiedelem szerint az úrnapkor sütött kenyér kővé válna, úgyhogy nem is próbálkoztak ilyenkor a kenyérsütéssel.

istentisztelet
Nagyvölgy
Zsolnai István
Kovács Viktor

Most

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.

Ki lett a parasztolimpia legjobbja?

Egy év kényszerpihenő után újra megtartották a Moholi Parasztolimpiát és Főzőversenyt, amely immáron hagyományosnak számító rendezvény a Tisza-mentén élő mezőgazdasággal foglalkozó emberek életében. Nagy volt az érdeklődés idén.