Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Útmutató a szociális jogokat biztosító jogszabályok rengetegében

2021.09.16
20:33
2021.09.17
14:11
Forrás
Közlemény
Szabadka város ombudsmanjának útmutatója a köztársaság és a szabadkai önkormányzat által biztosított támogatásokat dolgozza fel, különös figyelmet szentelve a gyermekes családok anyagi támogatásának és a közvállalatok által nyújtott támogatásoknak.

A Szerb Köztársaság Alkotmánya a szavatolt emberi jogokról szóló részében előírja, hogy a szociális és megélhetési nehézségek leküzdéséhez, valamint az alapvető létszükségletek kielégítési feltételeinek megteremtéséhez a társadalom támogatására szoruló polgárok és családok szociális védelemre jogosultak, amely a szociális igazságosság, az emberiesség és az emberi méltóság tiszteletben tartásának elvein alapul.  Hazánkban nincs egy átfogó törvény, amely valamennyi jogot szabályozná, így a fogyatékkal élő személyek, a kisnyugdíjasok, a rászorulók és a gyermekek megsegítését szolgáló támogatásokat sem. Az egyes rendelkezéseket több törvényből és jogszabályból tudjuk csak összeollózni, és gyakran nem is elegendőek ahhoz, hogy megértsük a jogérvényesítés menetét.

Hogy a lakosság jobb betekintést nyerjen a hatályos jogszabályokba, hogy tájékoztassa és felkeltse az emberek érdeklődését, Szabadka város helyi ombudsmanja egy tájékoztatót készített a fogyatékkal élők, a kisnyugdíjasok, a rászoruló felnőttek és a gyermekek jogairól és a nekik szánt támogatásokról.  

Az útmutató a köztársaság és a szabadkai önkormányzat által biztosított támogatásokat dolgozza fel,  különös figyelmet szentelve a gyermekes családok anyagi támogatásának és a közvállalatok  által nyújtott támogatásoknak.

 

Csatolmányok
szocjogiutmutato-2021.pdf
Tóth Szalai Erika
ombudsman
Szabadka

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.