Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Vajdasági solymászok, agarászok és fegyverek a világkiállításon

2021.10.04
22:00
2021.10.05
07:34
Forrás
Pannon RTV
Délvidéki szakmai napot tartottak szombaton Budapesten, a Vadászati és Természeti Világkiállításon. Óriási érdeklődés kísérte a megnyitó ünnepséget és a szakmai előadásokat is.

De hogy mik is a vajdasági kuriózumok, mik azok a különleges dolgok, melyeket nemzetközi szinten is érdemes megmutatnunk? Soós Georgina, aki szombaton a helyszínen forgatott, összegyűjtötte a legizgalmasabbakat.

Vajdaságban 20-30 ember solymászik, aktívan ennél is kevesebben. Búza Tibor sólyomtelepe, mely Zentánál található, világszerte ismert. Nagyjából 200 madárról gondoskodik. Nem meglepő, hogy a világkiállításon tartott előadását is nagy figyelem övezte.

Nagy Róbert egyedülálló fegyvergyűjteménye Pacséron várja a látogatókat.

Nagy Tibor a vajdasági vadászat történetéről és az agártenyésztésről tartott lebilincselő előadását telt ház kísérte. A közönség soraiban pedig az előadás egyik témáját adó agarak is megbújtak.

Az, hogy Vajdaság önálló, ráadásul rendkívül sikeres szakmai napot tartott egy ilyen nívós rendezvényen, egyértelműen azt mutatja, hogy akar és tud foglalkozni a témával. Persze van hová fejlődni, növelni kell az erdős területeket és a vadállomány méretét is, de a vadászat, ha azt etikusan és hozzáértően művelik, sok jót hozhat, nem csak környezeti, hanem gazdasági és idegenforgalmi téren is.

solymászat
agár
világkiállítás
Budapest
Vadászati és Természeti Világkiállítás

Most

13:46

Akaratlanul is elgázoljuk őket

Világszerte 150 állatpopulációt vizsgáltak a kutatók, melyeknél a halálozási okok közel egyharmadát adta a járművekkel való ütközés – ezzel megelőzve a betegségeket, a vadászatot és a ragadozókat is.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.