Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A VaMaDisz másodszor is elveszítette az újvidéki Jogtudományi Kar elleni pert

2017-10-20
13:58
2017-10-20
18:19
Forrás
Pannon RTV
A diákszervezet még 2015-ben indított eljárást a kar ellen, mivel az intézmény a tartományi szintű rendelet ellenére sem volt hajlandó magyar nyelven is lehetővé tenni a felvételi vizsgákat.

Az ügy újratárgyalását múlt pénteken tartották, amelyen az újvidéki Felső Bíróság ismételten elutasította a diákszervezet indítványát, nem hallgatták ki a diákszövetség által javasolt tanút.

Az újratárgyalásra egyebek között azért került sor, mert az újvidéki Fellebbviteli Bíróság úgy ítélte meg, hogy az első fokon eljáró bíró több esetben is megszegte a perrendtartás szabályait. Az újvidéki Felső Bíróság az újabb elsőfokú ítélettel most megerősítette korábbi döntését miszerint a jogi karon nem történt diszkrimináció.

A VaMaDisz jogi képviselője úgy véli, mivel a lehetőség adott, ezt a döntést is megfellebbezik. Veljko Milić, ügyvéd: „Az elsőfokú ítélet indoklása valószínűleg a múltkorihoz hasonló lesz, illetve ezt a bíróság is megerősítette. A Fellebbviteli Bíróság másodfokú döntésének indoklásában korábban eljárási okokra hivatkozva helyezték hatályon kívül az elsőfokú ítéletet. Reméljük, hogy most a lényegesebb körülményeket is figyelembe veszik és azok alapján döntenek majd.”

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke szerint a diákszervezet elnöksége a jövő héten mérlegeli majd, hogy érdemes-e folytatni a harcot: „Gondolkodunk azon is, hogy talán ideje lenne felmérni azt, hogy hányan is vagyunk és akár a Jogtudományi Karon is a felvételi vizsgával kapcsolatban ez a szituáció milyen módon hat ki a magyar diákok jelentkezésére. Nem hivatalos információk szerint annak ellenére, hogy a tavalyi és a tavaly előtti évben körülbelül húszan voltak magyar ajkúak, akik a jogi karra felvételiztek, mi úgy tudjuk, idén mindössze hárman voltak. Merjük feltételezni azt, hogy ez összeköthető azzal, hogy ilyen a helyzet a Jogtudományi Karon.”

Sóti Attila reményét fejezte ki, hogy ha a diákszervezet mégis a fellebbezés mellett dönt, és annak kimenetele egy esetleges újabb tárgyalást eredményez, az ügy más bíróhoz kerül majd. Szerinte ugyanis a mostani bíró csak rossz döntéseket hozott a vajdasági magyar ifjúság és közösség számára.

VaMaDisz
Jogtudományi Kar
Újvidék
Sóti Attila

Most

08:12, Frissítve: 09:23

A Biológia Éjszakája

A nyílt nap fő témája az érdekes tudományok megismertetése, a természet szépségének bemutatása és a környezetvédelem fontossága volt.
22:29, Frissítve: 07:09

Zomborban vendégszerepelt az Ötösfogat

A bezdáni, nemesmiliticsi, bácsgyulafalvi, csonoplyai és zombori amatőr egyesületek színjátszói, szavalói, énekesei és táncosai minden évben elkészítik saját műsorukat.
21:53, Frissítve: 22:01

Halálos tüntetés a Gázai-övezetben

Négy palesztint agyonlőttek, közel százat pedig megsebesítettek az izraeli katonák a Gázai övezet határánál sorozatban negyedik erőszakos tüntetéseken - írják a Jediót Ahronót újság honlapján.

Népszerű

Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.