Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A VaMaDisz másodszor is elveszítette az újvidéki Jogtudományi Kar elleni pert

2017-10-20
13:58
2017-10-20
18:19
Forrás
Pannon RTV
A diákszervezet még 2015-ben indított eljárást a kar ellen, mivel az intézmény a tartományi szintű rendelet ellenére sem volt hajlandó magyar nyelven is lehetővé tenni a felvételi vizsgákat.

Az ügy újratárgyalását múlt pénteken tartották, amelyen az újvidéki Felső Bíróság ismételten elutasította a diákszervezet indítványát, nem hallgatták ki a diákszövetség által javasolt tanút.

Az újratárgyalásra egyebek között azért került sor, mert az újvidéki Fellebbviteli Bíróság úgy ítélte meg, hogy az első fokon eljáró bíró több esetben is megszegte a perrendtartás szabályait. Az újvidéki Felső Bíróság az újabb elsőfokú ítélettel most megerősítette korábbi döntését miszerint a jogi karon nem történt diszkrimináció.

A VaMaDisz jogi képviselője úgy véli, mivel a lehetőség adott, ezt a döntést is megfellebbezik. Veljko Milić, ügyvéd: „Az elsőfokú ítélet indoklása valószínűleg a múltkorihoz hasonló lesz, illetve ezt a bíróság is megerősítette. A Fellebbviteli Bíróság másodfokú döntésének indoklásában korábban eljárási okokra hivatkozva helyezték hatályon kívül az elsőfokú ítéletet. Reméljük, hogy most a lényegesebb körülményeket is figyelembe veszik és azok alapján döntenek majd.”

Sóti Attila, a VaMaDisz elnöke szerint a diákszervezet elnöksége a jövő héten mérlegeli majd, hogy érdemes-e folytatni a harcot: „Gondolkodunk azon is, hogy talán ideje lenne felmérni azt, hogy hányan is vagyunk és akár a Jogtudományi Karon is a felvételi vizsgával kapcsolatban ez a szituáció milyen módon hat ki a magyar diákok jelentkezésére. Nem hivatalos információk szerint annak ellenére, hogy a tavalyi és a tavaly előtti évben körülbelül húszan voltak magyar ajkúak, akik a jogi karra felvételiztek, mi úgy tudjuk, idén mindössze hárman voltak. Merjük feltételezni azt, hogy ez összeköthető azzal, hogy ilyen a helyzet a Jogtudományi Karon.”

Sóti Attila reményét fejezte ki, hogy ha a diákszervezet mégis a fellebbezés mellett dönt, és annak kimenetele egy esetleges újabb tárgyalást eredményez, az ügy más bíróhoz kerül majd. Szerinte ugyanis a mostani bíró csak rossz döntéseket hozott a vajdasági magyar ifjúság és közösség számára.

VaMaDisz
Jogtudományi Kar
Újvidék
Sóti Attila

Most

07:34, Frissítve: 07:50

Újraindult a magyar nyelvű oktatás Feketetón

Az MNT közösségünk életében címmel tartottak lakossági találkozót Feketetón a Magyar Összefogás lista jelöltjei. A Jovan Popović Általános Iskola feketetói kihelyezett tagozatáról is szó volt.

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.