Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A védőoltás valamennyi influenza vírusfajta ellen hatásos

2019.01.30
13:52
2019.01.30
16:27
Forrás
Pannon RTV
Az észak-bácskai körzetben az elmúlt egy hét alatt mintegy ötszázan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Ez azonban még a járványküszöb alatt van, a megbetegedések száma februárban tetőzhet.
Pannon RTV/Varga Dániel

A meteorológusok előrejelzése szerint az elkövetkező napokban felmelegedés várható. A hétvégén a levegő hőmérséklete elérheti a 12-13 fokot is. Ez kedvez az influenzavírus terjedésének. Emiatt a jövő héttől akár ugrásszerűen megnőhet a megbetegedések száma. Az egyik legjobb megelőzés a méhpempő és a propolisz használata.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Pópity Olga vitaminokat és sok gyümölcsöt fogyaszt. Még sohasem vette fel a védőoltást. Azt mondja, hogy sosem volt influenzás: „Pedig én daganatos beteg vagyok, úgyhogy igazán rám férne, nagyon sokan, az orvosok is ajánlották, hogy vegyem fel a védőoltást. Nem tudom miért, én valahogy idegenkedek tőle.”

Pópity János is a természetes védekezés híve és egyelőre őt is elkerülte a betegség:
„- Saját magam igyekszek védekezni az influenza ellen.
- Nem is kapta el az influenzát az idén?
- Nem, nem is kaptam el.
- Hogyan védekezik?
- Úgy, hogy sok vitamint fogyasztok, meg vigyázok arra, hogy meg ne fázzak.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Sőregi Jánost viszont elérte az influenza, éppen lábadozik. Néhány napja húzza a betegséget: „Lázam nem volt, de torok panasz, száraz köhögés panaszaim, és szedek ilyen gyógyszereket, amit mondtak.”

Megnőtt a forgalom a gyógyszertárakban. Egyesek az orvosuk által kiírt receptet váltják ki, mások a gyógyszerész tanácsát kérik. 

Milutinovity Noémi, gyógyszerésztechnikus:
„- Az utóbbi időben megnőtt a páciensek száma, akik ezzel a betegséggel kapcsolatban jönnek. Különböző lázcsillapítókat adunk nekik, fájdalomcsillapítókat, köhögés, ilyesmi.
- Esetleg orr cseppek és légúti panaszokra valamilyen gyógyszerek?
- Igen, igen, azoknak is nagymértékben megnőtt a forgalma.”

Info TV

Az elmúlt napokban Szabadkán nagyjából háromszázan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegség leginkább az iskoláskorú diákok körében terjed. Doktor Nebojša Bohucki szerint ez még nem járvány. A szabadkai Közegészségügyi Intézet járványügyi szakorvosa azt mondta, eddig az influenza A típusának H1N1 fajtájának jelenlétét mutatták ki a páciensek szervezetében: „Vajdaság más területein aktív még az influenza H3N2 vírusa. Érdekes, hogy az influenza B még nincs nálunk, sem Vajdaságban, sem Szerbiában, és így van ez egész Európában. Ez azt jelenti, hogy a Vaxigrip védőoltás nagyon is megfelelő. Mindenki, aki időre felvette a védőoltást, vagy nem kapja meg az influenzát, vagy a tünetek nagyon enyhék lesznek .”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A szakember hozzátette: a zárt helyiségeket gyakran szellőztessük át, kerülni kell a zsúfolt helyeket és beteg személyeket, valamint ajánlott a gyakori kézmosás.

influenza
Észak-Bácska
Szabadka
vitamin
járvány
védőoltás
Vaxigrip

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.