Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vigyázzunk a tűzzel!

2018-12-27
15:30
2018-12-27
17:21
Forrás
Pannon RTV
Téli időszakban a tűzesetek legnagyobb részét a ki nem takarított kémények okozzák, ünnepek idején pedig a felügyelet nélkül hagyott nyílt láng.

Sok esetben a házilag improvizált fűtőberendezések, illetve az égősorok meghibásodása okozhat gondot - állítják a szakemberek.

Az égő gyertyák és a különféle égősorok az ünnepek alatt igen kedvelt hangulatteremtő eszközök, azonban körültekintően kell használni őket.

Gere Kovács Judit, Zenta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy stabil helyre helyezzük el a nyílt lánggal égő gyertyákat, mécseseket, koszorúkat, tehát ne tudjuk könnyedén lelökni esetleg, és ne tudjanak eldőlni, valamint fontos, hogy ne legyen gyúlékony anyag a közelben, tehát egy esetleges függöny, terítő, hasonló, ne tudjon tüzet okozni.”

A legfontosabb mindig a megelőzés. Mikor elhagyjuk az otthonunkat, ügylejünk arra, hogy mindent megfelelően áramtalanítsunk, és ne hagyjunk nyílt lángot.

Benkovics Brigitta, Zenta: „Tudniillik, lakásban vagyunk, a gáz tűzhelyet elzárjuk, ha illatos gyertyát mondjuk meggyújtom, akkor arra ügyelek, hogy legyen mindig eloltva. Nálunk, hogyha hosszabb időre elmegyünk otthonról, akkor a fűtést le szoktuk csavarni, hogy az se menjen csak úgy, mert az is lehet zárlatos, áramszünet esetén.”

A téli időszak idején a legtöbb tűzeset okozója a fűtésből adódik, gyakoriak a kéménytüzek, a kazánházakban keletkezett tüzek, vagy a villamos melegítők által okozott tűzesetek - mondják a szakemberek.

Molnár Gábor Gyula, az önkéntes tűzoltók parancsnoka, Zenta: „Tűzeset az odafigyelés ellenére is szokott történni. Mi a teendő olyankor? Nem szabad elveszíteni a lélekjelenlétet, és addig, amíg a tűz kicsi, saját magunk is el tudjuk oltani, vizes lepedőt, vagy pokrócot megmártani vízben, ha nincs otthon kézi tűzoltó készülékünk, ami pedig nagyon hasznos dolog nemcsak az autókban, hanem a lakásokban is.”

A tűzoltóparancsnok kiemelte, abban az esetben, ha későn vesszük észre a tüzet, mindenféleképp hagyjuk el a területet, figyelmeztessük erre a közelben lévőket is, és azonnal értesítsük a helyi tűzoltókat.

tűz
gyertya
kémény

Most

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.