Ugrás a tartalomra

A vízgazdálkodással kapcsolatban szemléletváltásra van szükség

2022.07.21
15:24
2022.07.21
17:50
Forrás
Pannon RTV
Ezt a magyar agrárminiszter mondta egy panelbeszélgetésen. Nagy István a tusnádfürdői szabadegyetemen felidézte, hogy a víz még mindig a katasztrófavédelemhez tartozik, tehát veszélyforrásként tekintünk rá, pedig egy kincsről van szó.

Nagy István magyar mezőgazdasági miniszter az erdélyi rendezvényen kiemelte, a vízhez való hozzáállás terén van előrelépés, a magyar kormány jelentős eszközöket fordít a vízmegtartó-képesség fejlesztésére. A tárcavezető arról is beszélt, hogy az ukrán háború mellett az aszály is gondokat okoz a gabonapiacokon. Hozzátette, Európa termőterületeinek 46 százalékát sújtja aszály.

Nagy István, agrárminiszter, Magyarország:
Háború van a szomszédban, ami borzasztó dolog. Nem tudjuk, hogy ez hová vezet. Ha nem tud kijönni a gabona, akkor éhínség lehet a világban, annak szörnyű migrációs következménye van. Az éhínség hatására biztos meg fognak indulni az emberek, aminek a következményei még beláthatatlanok. Óriási a felelősség rajtunk, hogy a mindennapi kenyeret biztosítsuk az emberek legszélesebb rétegének.

Tánczos Barna, Románia környezetvédelmi minisztere azt mondta, hogy a klímaváltozással és más globális problémákkal csak közösen küzdhet meg a világ, mivel a környezetvédelem nem ismeri az államhatárokat.

Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter, Románia:
A vízpolitikában például nem lehet eredményeket elérni a közös fellépés nélkül. A Duna mindenkié. Ausztriáé, Németországé, Magyarországé, Szerbiáé, Bulgáriáé, Romániáé, mindenkié. A Duna a Romániába való belépéskor, az országhatáron kevesebb mint 50 százalékos vízhozammal lép be. Ez azt jelenti, hogy az aszályt is lehet importálni, be lehet hozni külföldről és ez csak súlyosbodik.

Tánczos Barna hozzátette, azonban meg kell hagyni a jogot az országoknak, hogy egyes kérdésekben önállóan döntsenek, mivel az Európai Unióban is minden régió más és más. Példaként említette a medvék kérdését. Azt mondta, ne olyan országok mondják meg, hogy mit kell tenni a medvékkel, amelyek már száz éve kiirtották ezt a ragadozót a saját területükről.

Nagy István
Tusványos
Tusványosi Szabadegyetem
víz

Most

12:11, Frissítve: 12:22

Zenés könyvbemutató Magyarkanizsán

Közelít valaki címmel tartotta meg zenés könyvbemutatóját Vári Fábián László Kossuth-díjas kárpátaljai költő Magyarkanizsán a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.
10:08

A kaland itt kezdődik!

Ezzel a jelmondattal zajlik Belgrádban a Nemzetközi Turisztikai Vásár. A február 22-e és 25-e között megrendezett eseményen közel 30 ország képviselteti magát. A vásár idei partnerországa Görögország.

Népszerű