Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Vízzel teli vödörrel jártak házról házra

2022.04.18
11:56
2022.04.18
16:02
Forrás
Pannon RTV
A modern, parfümmel való locsolkodás helyett egy moholi és adai ifjakból álló csapat a régi, vödörrel és vízzel való locsolkodást választotta. Céljuk, hogy megőrizzék és ápolják a régi hagyományokat.

A húsvéthétfői locsolkodás ősi hagyomány. Férfiak és fiúk elindulnak meglocsolni a lányokat és az asszonyokat, hogy azok mindig frissek és üdék maradjanak. Mostanság kölnivízzel és parfümmel szoktak locsolkodni, a hagyományos vízzel való locsolkodás már csak a kis falvakban jellemző.

Ada községben is egy kis csapat járta az utcákat, hogy a hagyományok szerint meglocsolják a lányokat.

Lehócki Luca, Ada:
„- Egyébként egy szép szokásnak tartom és nagyon érdekes, főleg, hogy ilyen hagyományosan folytatják ezt itt nálunk.
- És ilyen hideg reggelen, hogy esett ez a hideg víz?
- Meglehetősen frissítő volt.”

Éhen és szomjan nem maradt egy legény sem, hiszen a lányok étellel, itallal, piros tojással várták a locsolkodókat.

Fodor Boglárka, Ada:
„- Ilyenkor általában pálinkát vagy sört, vagy amit kérnek, azt isznak, kaláccsal, meg ilyennel kínáljuk meg őket.
- És milyen volt, hogy így reggel ilyen hideg vízzel meglocsoltak?
- Őszintén, nem lepett meg, mert minden évben ilyen hideg vízzel jönnek, úgyhogy kezdek hozzászokni.
- Szereted ezt a hagyományt?
- Igen, nagyon, mert jó, hogy így a fiatalokat összehozza.”

Idén második alkalommal sikerült megszervezni a hagyományos locsolkodást. A moholi fiúkhoz idén az Ifix Ifjúsági Szervezet néhány férfi tagja is csatlakozott. Bazsó Viktor, a szervezet elnöke: „A mai világban sokfelé látható, hogy a hagyományokat főleg a fiatalok mellőzik, és ezzel az indíttatással, hogy a moholi fiúk mellé állunk az Ifixszel, megpróbáljuk rávezetni a fiatalokat arra, hogy foglalkozzanak a hagyományaikkal.”

Két lovaskocsi és két zenész kíséretében a csapat már korán reggel útra kelt. Horváth Richárd, szervező, Mohol: „Beszéltük már régóta a társasággal, hogy kellene már egy kicsit a hagyományokat ápolni, és arra jutottunk, hogy ezt idén megpróbáljuk. A mai napon minimum 15 helyre fogunk menni, és közben majd ami adatik még.”

A terv, hogy jövőre megduplázzák a csapatot és a lovaskocsik számát, hogy minél több házhoz elmehessenek ápolni a régi szép hagyományt.

locsolkodás
húsvéthétfő
tojás

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.