Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dragan Kujundzic

Vučić: Már ezen a héten bevezethetik a 24 órás teljes kijárási tilalmat

2020-03-30
11:36
2020-03-30
17:27
Forrás
Pannon RTV
Ha a koronavírus-fertőzöttek száma a következő néhány napban meredeken emelkedik Szerbiában, már akár ezen a héten bevezethetik a 24 órás teljes kijárási tilalmat.

Ezt  a szerb elnök a Prva Televízó vendégeként nyilatkozta. Aleksandar Vučić a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatban is elárult néhány részletet.

Néhány nap múlva akár a 24 órás kijárási tilalmat is bevezethetik Szerbiában - mondta a szerb elnök a Prva televízió műsorában. Minden a járvány terjedésétől, és az emberek felelősségtudatától függ, vagyis attól, hogy otthon maradnak-e – tette hozzá Aleksandar Vučić.

„Nekünk vannak a legszigorúbb intézkedéseink Európában, de nem fogunk tétovázni, és nem érdekel, hogy mit mondanak az emberek. Bevezetjük a 24 órás kijárási tilalmat, ha nem lesznek jobbak az eredmények. Ezt nyíltan és előre elmondhatom.”

Aleksandar Vučić tervei szerint minden felnőtt szerbiai állampolgár 100 eurót kapna a közeljövőben a koronavírus-járvány gazdaságot romboló hatásai miatt. Az egyszeri támogatásra mindenki jogosult lenne, kezdve a munkanélküliektől, egészen a nyugdíjasokig - magyarázta Vučić. Ahhoz, hogy ezt az összeget mindenki megkapja, mintegy 520 millió euróra van szükség. Szerbia nemcsak az egészségügyi dolgozók fizetését növelte 10 százalékkal, hanem a mikro- és kisvállalkozásoknak is igyekszik segíteni - mondta Vučić. Hozzátette: „Három hónapig fizetni fogjuk a minimálbért minden vállalkozónak. Minden fodrásznak, cipésznek, péknek, taxisnak, mindenkinek, kivétel nélkül, illetve minden alkalmazottjuknak is. A mikro- és kisvállalkozásokban teljes minimálbért kapnak. Tehát a fodrász a három munkása után 750 eurót fog kapni tőlünk. Mindenki után 250 eurót havonta.”

A szerb elnök elmondta, azon is gondolkodik, hogy miként tudnák segíteni azokat a kistermelőket, akik most nem tudják eladni a terményeiket a piacon. A válságkezelő gazdasági intézkedéseket várhatóan kedden ismertetik részletesen.

kijárási tilalom
Aleksandar Vučić
koronavírus

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű