Ugrás a tartalomra
Tanjug/Rade Prelic

Vučić: Újabb gazdasági támogatás érkezik

2021.01.11
22:41
2021.01.19
08:55
Forrás
Szerbiai RTV, Tanjug, Blic
A 2021-es év jobb lesz, mint az előző – mondta Aleksandar Vučić szerb államfő a Happy TV műsorában.

Mindannak ellenére, ami az előző évben történt, sok mindent sikerült megvalósítani, habár a koronavírus-járvány miatt sokakat elvesztettünk – fogalmazott a szerb elnök. Vučić hozzátette, a következő időszakban jelentős mennyiségű vakcinát biztosítanak, és örömére szolgál, hogy sokakat beoltanak.

A régióban Szerbián kívül egyik ország sem kapott vakcinát - tette hozzá az államfő.

A regisztráció első napján, hétfő este 7 óráig 63 ezer lakos igényelte a koronavírus elleni vakcinát az eUprava portálon - mondta a szerb elnök a Happy TV vendégeként. Szerinte 2-3 napon belül az oltást kérők száma eléri a százezret.

Aleksandar Vučić hangsúlyozta, kevés olyan ország van, mint Szerbia, ahol lehetőséget adnak a vakcina kiválasztására.

A védőoltás kapcsán a családjáról is beszélt. Azt mondta, családtagjai közül még senkit sem oltottak be, habár az idős koruk miatt szükség lenne rá.

Az oltás igénylése folyamatosan lehetséges az eUprava portálon, csütörtöktől pedig már telefonon is.

Pannon RTV/Idei Sándor - illusztráció

Az államfő bejelentette, hogy február közepéig egy új gazdasági csomagot is kidolgoznak. Hangsúlyozta, hogy ez a támogatás nem lesz ugyanolyan, mint az előző, mivel erre szinte egyetlen ország sem lenne képes, viszont biztosítják majd, hogy mindenki megkapja a fizetését. Egyelőre kérdéses, hogy két vagy három fél minimálbért biztosítanak-e majd, de az biztos, hogy jelentős támogatás lesz majd a kis-, közepes és nagyvállalkozásoknak. A támogatás több mint 1 millió embert érint majd. Külön hangsúlyt fektetnek a turizmusban tevékenykedőkre, valamint az autóbusz-társaságokra, akik további fél minimálbért kapnak.

Pannon RTV

Ezen kívül a nyugdíjasokat is ismét támogatnák. Terveik szerint márciusig valamennyi idős állampolgárt vitamincsomaggal ajándékozzák majd meg. Februárban pedig már a 6 százalékkal megemelt időskori juttatást kapják kézhez valamennyien.

Pannon RTV/Juhász Géza/Illusztráció

Komoly projekteken is dolgoznak majd 2021-ben. Többek között csatornahálózatokat építenek, infrastruktúrát fejlesztenek, valamint a katonaság és a rendőrség számára lakóhelyeket alakítanak ki.

Pannon RTV/Csipak Edvin

Vučić elmondta, hogy hamarosan autóút vezet majd Szerbiából Isztambulba, és 2021-ben lesz olyan időszak is, amikor párhuzamosan 6 autópálya-szakaszt építenek majd. Fejlesztik a vasúthálózatot, aminek köszönhetően hamarosan fél óra alatt teljesíthető lesz a Belgrád-Újvidék szakasz.

Pixabay/paulbr75

Nem lehet a vasárnap munkaszüneti nap Szerbiában - a szerb államfő szerint. Egyesek azt kérik, hogy tiltsák be a munkavégzést a hét utolsó napjára, de ő hajthatatlan. Azt mondta a Happy TV-ben, hogy aki nem szeretne vasárnap dolgozni, menjen más országokba. Ezt a Szerbiában élők nem engedhetik meg maguknak, mondta, majd hozzátette, büszkének kellene lennünk, hogy többet kell dolgoznunk. Ennek az eredményei is megvannak: a gazdasági növekedés tekintetében tavaly elsők voltunk Európában a járványhelyzet évében, miközben a legtöbb uniós ország gazdasága jelentősen visszaesett.

gazdasági csomag
támogatás
beruházás
Aleksandar Vučić

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.