Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zarándoklat az aracsi pusztatemplomhoz

2020.09.13
17:19
2020.09.13
17:56
Forrás
Pannon RTV
Fiatalok és idősek együtt vettek részt azon a zarándoklaton, amelyet az aracsi pusztatemplomhoz szervezett a Délvidéki Háló Mozgalom.

A magyar kormány által támogatott rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés, hatvanan látogattak el a templomromhoz.     

Már a kora reggeli órákban gyülekeztek a törökbecsei Assisi Szent Klára-templom udvarában mindazok, akiknek az úticélja az aracsi pusztatemplom volt. Egyesek gyalogosan, mások személygépkocsival, de volt olyan is, aki traktorral vagy éppen bringával vágott neki az útnak. Kossuth Lajos több mint 100 kilométert kerékpározott, azzal a céllal, hogy láthassa az emlékhelyet.

"Megnyugvást jelent a testnek és a léleknek egyaránt. Mind embernek, mind hívőnek és mind magánszemélynek is."

Pannon RTV

A Kárpát-medencei Háló találkozóra évről évre a határon túlról is érkeznek résztvevők, ezúttal azonban a járványhelyzet miatt erre nem volt lehetőség.

Palatinus Aranka: "Akik nincsenek itt velünk, lélekben velünk vannak, és mi is lélekben gondoltunk rájuk. Úgy éreztük, hogy itt ülnek mellettünk, ennek a templomnak, az aracsi pusztatemplomnak a romjainál."

A rendezvényre Vajdaság szinte minden szegletéből ellátogattak résztvevők. Farkas Cseh Csilla a zarándoklatra csemetéivel érkezett a közeli Törökbecséről.

"Az aracsi pusztatemplom számunkra nagyon fontos hely, ugyanis az őseink is mind megemlékeztek erről a helyről, és arra emlékeztet, hogy itt vannak a gyökereink."

Pannon RTV

A rendezvény keretében megtartott misét Horváth László bácsföldvári plébános celebrálta.

"Ez a templom, ahol itt összejövünk figyelmeztet bennünket arra, ezt a közösséget is, hogy ápolnunk kell, tehát törődni kell ezzel a közösséggel, és figyelmeztet bennünket ez a romtemplom arra, hogy ha ezt nem valósítjuk meg, ha nem törekszünk erre a nagy közösségre, akkor romba dőlhetünk mindannyian."

A Háló-találkozók célja minden esetben a közösségépítés - emelték ki a szervezők.

Halmai Tibor, főszervező, a Délvidéki Háló Mozgalom vezetője: "Rendkívül fontos számomra, hogy találkozzak barátaimmal, ismerőseimmel, Kárpát- medence-szerte, és tesszük, tettük is ezt eddig az elmúlt években. Sajnos ebben az évben ezt nem sikerült így megvalósítani, hogy a Kárpát-medencei összetartozást meg tudjuk élni együtt, egy helyen, itt a szent helyünkön, az aracsi pusztatemplomban, de gondolunk rájuk és a zarándoklat minden nehézségét, fáradalmát, fáradalmait felajánljuk az összetartozásunkért."

A Délvidéki Háló Mozgalom által szervezett zarándoklat íjászattal, közös ebéddel és társalgással zárult.

aracsi pusztatemplom
zarándoklat
mise
Délvidéki Háló Mozgalom

Most

08:20, Frissítve: 10:08

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.