Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Zentai diákok sikere Magyarországon - 3. díj Lakiteleken

2023.03.07
21:50
Forrás
Pannon RTV
Harmadik helyen végzett a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola csapata a Kárpát-medencei Hungarikum Vetélkedőn.

A kiemelkedő helyért járó dicsőséget Csáki Kata, Szarka Hanna és Tokodi Albert hetedik osztályos diákok hármasa hozta haza az induló 121 csapat közül. A verseny célja a magyar értékek, a hungarikumok megőrzése, a különböző tájegységen élő fiatalokkal való megszerettetése. A világörökséget és nemzeti értékeket előtérbe helyező versenyen minden évben kiváló eredménnyel szerepelnek a Tisza-menti iskola tanulói.

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola diákjainak Hungarikum versenyen való pályafutásuk közel öt éve vette kezdetét, amikor a VMMI, a felvidéki, az erdélyi, és a lendvai művelődési intézet közösen indítottak egy versenyt, amely az adott település értékeihez kötődtek. Az eddigi versenyeken felkészítőként volt jelen Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet megbízott igazgatója, továbbá a mostani csapat háttértámasza is ő volt.

A Hungarikum Vetélkedő egy igen összetett és komplex tudást igénylő megmérettetés. A hungarikumokon kívül a nemzeti értékeket, a kiemelt nemzeti értékeket, a tájegységi értékeket, a kulturális örökségeket is ismerniük kell a versenyzőknek.  Példaként: csak a kulturális örökségekből jelenleg több mint 1200 van a listán.

A versenyre való felkészülés rekordidő alatt zajlott, ugyanis a csapat február elején tudta meg, hogy bejutott az elődöntőbe, így gyakorlatilag alig két hetük maradt a diákoknak a felkészülésre. Pavlović Surányi Emese felkészítő tanárként igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy a csapat könnyedén elsajátítsa a megmérettetéshez szükséges feladatokat. Vázsonyi Csilla, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa pedig több éve a megmérettetés szakmai zsűrijében foglal helyet.

Egyébként márciusban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet részéről egy tematikájában hasonló jellegű vetélkedőre kerül majd sor, amely az Öt Határon Át nevet viseli.

Magyarország
Lakitelek
Zenta
diákok
Petőfi Sándor Általános Iskola

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű