Ugrás a tartalomra

Versecen járt dr. Pásztor Bálint

2023.11.21
10:35
2023.11.21
16:06
Forrás
Pannon RTV
Dél-bánáti körútja keretében tegnap Versecre látogatott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke.

Versecen három évtizede nincs magyar tannyelvű oktatás. Az általános iskolában negyven, a hétvégi óvodában pedig 15 gyerek beszél magyarul. Ezeket a fiatalokat is felöleli a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, melynek jelenleg mintegy negyven aktív tagja van.

Lantos Lajos, elnök, Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület, Versec: „Tavaly megkaptuk a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat. Az azt jelenti, hogy igenis mi nagyon is aktívak vagyunk. Amint tudják, mindannyian itt Vajdaságban, ahova csak hívnak bennünket, mi mindenütt megjelenünk. Minden évben a Durindón, a Gyöngyösbokrétán is részt veszünk. Tavaly három nagy műsort készítettünk: itt volt a bél-bánáti művelődési egyesületek szemléje, utána Herceg Ferenc Napok, majd utána a Betlehemi Karácsonyi szokásoknak is voltunk a házigazdái.”

Megfogyatkozva, elsősorban az idősebb korosztálynak köszönve, de szól még a magyar dal Versecen. Az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség támogatásának köszönve pedig a verseci magyarok immár jobb körülmények között ápolhatják hagyományaikat.

Dr. Pásztor Bálint, megbízott elnök, VMSZ: „Versecen magyarként megmaradni, ápolni az identitásunkat, az anyanyelvünkre vigyázni, a kultúránkra hihetetlenül nehéz. Ezért minden támogatást megérdemelnek a verseciek. De ugyanez mondható el az ürményháziakról vagy más környékbeli településen élő magyarokról is. Arra kértük őket, hogy támogassanak bennünket, hiszen mi is támogatjuk a szórványközösségeket az év minden napján. Most december 17-én mi is kérjük a támogatást. Minden szavazat fontos a tömbben, a szórványban egyaránt.”

A VMSZ megbízott elnöke megtekintett egy verseci vállalkozást is, amely nyert a Prosperitati Alapítvány pályázatán.

Gothenc Igor, vállalkozó, Profimont, Versec: „A cégem Profimont. Vassal dolgozunk, csinálunk kapukat, konstrukciókat, lépcsőfeljáratot. Mindent vasból csinálunk.”

Az 1992-ben elindított családi vállalkozás nagy verseci társaságoknak dolgozik. A 140 ezer eurónyi támogatásnak köszönve 42 millió dináros összértékű beruházást sikerül megvalósítani, aminek eredményeként korszerű műhellyel és egy emelődaruval javítottak a termelési feltételeken.

Választások 2023
Versec
Dr. Pásztor Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
Lantos Lajos
Gothenc Igor
Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület
Választások 2023

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.