Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft, File

A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt

2020-01-10
17:40
2020-02-25
11:58
Forrás
www.elobolygonk.hu
A legmelegebb napokon csaknem 42 fokot mértek a kenguruk országában. A hőség és a kevés eső miatt terjedhettek el a szeptember óta tartó erdőtüzek.

A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt a feljegyzések kezdete óta, az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot, túlszárnyalva az eddigi rekordnak számító 2013-as évet, amikor 1,33 Celsius-fokkal került az átlag fölé a hőmérséklet. Az éves országos maximális hőmérsékletek az átlaghoz képest nagy, kétfokos eltérést mutattak, ami anomáliának számít. A hat legforróbb napon az egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Tizenkét hónapból hétben dőlt meg az átlagos középhőmérséklet rekordja, emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek. Ausztráliában a csapadék mennyisége sem volt soha még olyan kevés, mint az elmúlt évben, országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott, ami 40 százalékkal van az átlag alatt. A hatóság szerint egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között. Ausztrália-szerte több mint 10 millió hektár terület égett le, mióta szeptemberben elkezdődtek a futótüzek, legalább 26-an meghaltak, és több ezren veszítették el otthonukat.

meleg
hőség
tűz
tűzvész
csapadék
Ausztrália

Most

08:32

Amerika kilép a WHO-ból

Az Egyesült Államok hivatalosan értesítette az ENSZ-főtitkárt, hogy kilép az ENSZ Egészségügyi Világszervezetéből, a WHO-ból.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.