Ugrás a tartalomra

A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt

2020.01.10
17:40
2020.02.25
11:58
Forrás
www.elobolygonk.hu
A legmelegebb napokon csaknem 42 fokot mértek a kenguruk országában. A hőség és a kevés eső miatt terjedhettek el a szeptember óta tartó erdőtüzek.

A 2019-es év Ausztrália legmelegebb esztendeje volt a feljegyzések kezdete óta, az országos középhőmérséklet 1,52 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot, túlszárnyalva az eddigi rekordnak számító 2013-as évet, amikor 1,33 Celsius-fokkal került az átlag fölé a hőmérséklet. Az éves országos maximális hőmérsékletek az átlaghoz képest nagy, kétfokos eltérést mutattak, ami anomáliának számít. A hat legforróbb napon az egész kontinensen 41,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Tizenkét hónapból hétben dőlt meg az átlagos középhőmérséklet rekordja, emellett januárban és decemberben erőteljes hőhullámok is jelentkeztek. Ausztráliában a csapadék mennyisége sem volt soha még olyan kevés, mint az elmúlt évben, országosan átlagosan mindössze 277 milliméter hullott, ami 40 százalékkal van az átlag alatt. A hatóság szerint egyértelmű a kapcsolat az erdőtüzek, a rekordalacsony csapadékmennyiség és a megnövekedett hőmérséklet között. Ausztrália-szerte több mint 10 millió hektár terület égett le, mióta szeptemberben elkezdődtek a futótüzek, legalább 26-an meghaltak, és több ezren veszítették el otthonukat.

meleg
hőség
tűzvész
csapadék
Ausztrália

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.