Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Az egész világot megrendítette a Notre-Dame pusztulása

2019-04-16
08:50
2019-04-16
10:32
Forrás
Pannon RTV
A világ politikusai együttérzésükről biztosítják a franciákat a Notre-Dame-ban keletkezett katasztrófa miatt. Egymás után szólalnak meg a világ vezető politikusai, és érkeznek a felajánlások is.

A Vatikán megrendülten fogadta a tűzvész hírét. Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője kifejezte együttérzését. Mint elmondta, imádkoztak a tűzoltókért, és mindazokért, akik mindent megtettek a drámai helyzet megoldásáért. A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre-Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol - tette hozzá a Gisotti.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezte ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre-Dame székesegyházban.

Angela Merkel német kancellár Franciaország és európai kultúránk jelképének jellemezte a katedrálist.

Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az UNESCO Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset - írta a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, hogyan ejti zsákmányul a tűz a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből – fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre-Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon – mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

A Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Franciaország
Notre Dame

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.
16:13

Az Etnopolisban pezseg az élet

Az Interetno Fesztivál szervezői idén gazdag programmal kedveskednek a közönségnek. A kirakodóvásár is éppolyan népszerű, mint a gasztrotér és a bortér.
15:18, Frissítve: 15:40

Családi nap a Makkhetesen

Főzőverseny, kirakodóvásár, élőzene és gazdag művelődési műsor fogadta azokat, akik ma ellátogattak Szabadka makkhetesi helyi közösségébe.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.