Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Kamil Zihnioglu

Az egész világot megrendítette a Notre-Dame pusztulása

2019-04-16
08:50
2019-04-16
10:32
Forrás
Pannon RTV
A világ politikusai együttérzésükről biztosítják a franciákat a Notre-Dame-ban keletkezett katasztrófa miatt. Egymás után szólalnak meg a világ vezető politikusai, és érkeznek a felajánlások is.

A Vatikán megrendülten fogadta a tűzvész hírét. Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője kifejezte együttérzését. Mint elmondta, imádkoztak a tűzoltókért, és mindazokért, akik mindent megtettek a drámai helyzet megoldásáért. A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre-Dame székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol - tette hozzá a Gisotti.

A szentföldi katolikus egyház együttérzését fejezte ki a francia egyházzal – közölte Vadi Abu Nászir, a szentföldi katolikus egyház szóvivője.

Theresa May brit miniszterelnök a Twitteren azt írta: Ma este gondolatban a franciákkal vagyok és a mentőszolgálatok tagjaival, akik a szörnyű tűzvész ellen küzdenek a Notre-Dame székesegyházban.

Angela Merkel német kancellár Franciaország és európai kultúránk jelképének jellemezte a katedrálist.

Sokkoló képek Párizsból. Egy városi jelkép, világörökség, s a francia történelem egyik legszebb épülete lángokban áll. Reméljük, hogy senki sem sérült meg - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár.

Az UNESCO Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset - írta a Twitteren Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke rövid nyilatkozatában elmondta, percről percre követi az eseményeket, azt, hogyan ejti zsákmányul a tűz a párizsi Notre-Dame székesegyházat, amely – mint írta – az egész emberiség öröksége. A katedrális írókat, festőket, filozófusokat inspirált, és látogatókat vonzott a világ minden szegletéből – fogalmazott a bizottsági elnök.

Donald Trump amerikai elnök szerint a Notre-Dame Franciaország és az egész európai kultúra jelképe. Rendkívül fájdalmas látni a lángoló székesegyház szörnyű képeit. Ez a katedrális a világ egyik legnagyobb kincse, kultúránk és életünk része, valószínűleg nincs hozzá fogható a világon – mondta Trump egy Minnesotában rendezett eseményen.

A Notre-Dame leégése miatt érzett fájdalom közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a katolikusokat, egyben olyan jel, amelyet értelmezni kell – jelentette ki Nyikolaj Balasov esperes, az orosz ortodox egyház külkapcsolati osztályának helyettes vezetője.

Franciaország
Notre Dame

Most

21:52, Frissítve: 22:37

A Szerbia Jövője kampány Belgrádban

Szerbia nem megosztott ország, tisztességes emberek lakják, akik dolgoznak és fejlődést szeretnének - hangzott el a Szerbia Jövője kampánysorozat központi nagygyűlésén, Belgrádban.
19:14, Frissítve: 19:24

Megmentették a Notre-Dame festményeit

Már csak négy műtárgy maradt bent, amelyek szintén érintetlenek, de egyelőre nem lehet hozzájuk férni, mert a helyet, ahol találhatók, még mindig nem biztosították a hatóságok.
19:02, Frissítve: 19:11

Virágfesztivál Kúlán

Több mint 50 kiállító szebbnél-szebb standjáról válogathatnak a növények szerelmesei a kúlai virágfesztiválon
18:55

Hetven éves az óbecsei Kajak-kenu Klub

Az idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját az óbecsei Kajak-kenu Klub. Az olimpiai érmeseket, világ- és Európa-bajnokokat nevelő klub múltját egy kiállítás mutatja be a Városi Múzeum.
18:31

Húsvétra hangolódtak a Népkörben

Húsvéti táncházat és kézműves foglalkozást tartottak csütörtökön a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A húsvéti műhelymunkán hagyományos és modern módszerekkel készítettek hímes tojásokat.

Népszerű

Holttestet találtak a Tiszában

Megtalálták annak a 62 éves férfinek a holtestét a Tiszában Adorjánnál, aki március 24-én tűnt el Törökkanizsán.