Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Az EU elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki

2022.01.11
21:18
2022.01.12
07:21
Forrás
MTI
Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet.

Az Európai Unió elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki a tengerbe keleti irányban, és kijelentette: Phenjan törekvése az illegális fegyverrendszerekre fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, valamint ellentétes a párbeszéd folytatására irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, szóvivője útján közzétett közleményében felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Az EU arra szólította fel Phenjant, hogy előremutató módon reagáljon az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai készségére, és kötelezze el magát az atomfegyver-mentesítés mellett. Hangsúlyozták: az EU elkötelezett amellett, hogy Észak-Korea teljes mértékben, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták felsorakoztatását célzó törekvésével és nukleáris programjaival.

"Mindaddig, amíg Észak-Korea nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, az EU továbbra fenntartja és szigorúan végrehajtja a korábban meghozott szankciókat, és arra bátorítja a nemzetközi közösséget, hogy ugyanezt tegye" - tették hozzá.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. Kevesebb mint hét nap alatt ez Phenjan volt második rakétatesztje.

Észak-Korea
EU
Európai Unió
rakéta

Most

16:40, Frissítve: 20:50

Újvidéken is tüntetnek a gazdák

Folytatják a tárgyalást a kormánnyal - ezt mondták a gazdák képviselői Újvidéken, miután nem fogadták el az újabb javaslatokat az aszálykárok enyhítésére. Az útzárlatok folytatásáról pedig órára órára döntenek.
16:17, Frissítve: 16:37

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.
15:44, Frissítve: 18:55

Szent István-nap Palicson és Szabadkán

Augusztus 13-án, szombaton lesz Vajdaságban a Szent István-napi központi ünnepség. Palicson már 15 órától kirakodóvásárral várják a látogatókat, 18 órakor zenés vendégváró, 19 órakor pedig ökumenikus kenyérszentelő lesz a Vigadónál.

Népszerű