Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Az EU elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki

2022.01.11
21:18
2022.01.12
07:21
Forrás
MTI
Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet.

Az Európai Unió elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki a tengerbe keleti irányban, és kijelentette: Phenjan törekvése az illegális fegyverrendszerekre fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, valamint ellentétes a párbeszéd folytatására irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, szóvivője útján közzétett közleményében felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Az EU arra szólította fel Phenjant, hogy előremutató módon reagáljon az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai készségére, és kötelezze el magát az atomfegyver-mentesítés mellett. Hangsúlyozták: az EU elkötelezett amellett, hogy Észak-Korea teljes mértékben, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták felsorakoztatását célzó törekvésével és nukleáris programjaival.

"Mindaddig, amíg Észak-Korea nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, az EU továbbra fenntartja és szigorúan végrehajtja a korábban meghozott szankciókat, és arra bátorítja a nemzetközi közösséget, hogy ugyanezt tegye" - tették hozzá.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. Kevesebb mint hét nap alatt ez Phenjan volt második rakétatesztje.

Észak-Korea
EU
Európai Unió
rakéta

Most

16:10

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.