Ugrás a tartalomra

Brüsszelben számos nő még mindig "mediterrán típusú háztartásban" él

2023.04.14
20:53
Forrás
MTI
Brüsszelben számos nő még mindig "mediterrán típusú háztartásban" él, "a férfi dolgozik, az asszony pedig otthon marad gyereket nevelni" - jelentette ki Bernard Clerfeyt, a brüsszeli regionális kormány munkaügyi minisztere.

Szerinte ez a típusú családfelfogás hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők körében a munkanélküliség több százalékkal magasabb a férfiakénál a belga fővárosban. Szavai éles vitát váltottak ki a belga pártok között.

A centrista-liberális Független Föderalista Demokrata pártból (DéFI) érkezett miniszter egy televíziós műsorban nyilatkozva azt is hozzátette, hogy a "mediterrán modell" főként az olasz, török vagy marokkói hátterű családokra, háztartásokra jellemző.

"Arra bátorítom a mediterrán modellben élő nőket, hogy változtassanak a mentalitásukon, mert mindenki jobban jár, ha dolgozik. A nők emancipációja azt is jelenti, hogy joguk van munkát vállalni" - hangoztatta a miniszter.

Megjegyzései vitát váltottak ki a regionális kormány többi pártjánál, a szocialistáknál és a zöldeknél.

A fővárosi régió zöldpárti gazdasági minisztere, Barbara Trachte szerint Clerfayt sztereotípiákra alapozta nyilatkozatát, és nem foglakozik a rendszerszintű diszkriminációs problémákkal, amelyek még mindig visszavetik a külföldi hátterű nők munkaerőpiaci jelenlétét.

A Szocialista Párt brüsszeli szövetsége sajtóközleményében emlékeztetett arra, hogy a fővárosban majdnem minden harmadik szülő egyedül neveli gyermekét, 86 százalékuk nő. "Ezenkívül az alacsony képzettségűek fizetése szégyenletesen kevés, és nem fedezi a gyermekgondozással kapcsolatos költségeket" - hívták fel a figyelmet a szocialisták.

Az ügyben a szövetségi kormány környezetvédelemért felelős minisztere, Zakia Khattabi is megszólalt, aki "észbontónak" és "szégyenletesnek" nevezte Clerfayt megjegyzéseit, hozzátéve hogy a miniszter szemet huny a rendszerszintű hátrányos megkülönböztetés felett.

Belgium
Brüsszel
házaspár
háztartás
munka
gyereknevelés

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.

Berobbant a turistaidény Palicson

A nyárias időjárásnak köszönhetően a tó körüli sétányon, a vendéglátóhelyek teraszain és a fagylaltozók környékén is sokan voltak a délutáni órákban.