Ugrás a tartalomra
Fonet

Donald Trump megérkezett Varsóba

2017-07-06
12:17
2017-10-04
12:01
Donald Trump, az Amerikai Egyesült államok elnöke Európai körútra érkezett, amely során Varsóban Áder János magyar államfővel is találkozik.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült államok elnöke Európai körútra érkezett, amely során Áder János magyar államfővel is találkozik a Három Tenger Kezdeményezés nevű nemzetközi konferencián Varsóban. A találkozón Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia vesz részt. Engi Florinda összefoglalója.

Donald Trump szerdán késő este megérkezett Varsóba, második hivatalos külföldi útja első állomására. Az Amerikai Egyesült Államok elnökének ez az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Európában.

Az államfő a lengyel fővárosban kétoldalú tárgyalásokat folytat, majd részt vesz a Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóján. Ennek keretében a tavaly aláírt együttműködési nyilatkozat az Európai Unió stratégiájával megegyező közös infrastrukturális fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségében. Az érintett államokat összekötő infrastrukturális beruházások közé tartoznak a transzeurópai közlekedési hálózat részeként épülő Via Carpatia és Via Baltica közlekedési folyosók, legfontosabb kihívásnak pedig a házigazda lengyelek a gázszállító hálózat kiépítését tekintik.

Trump csütörtök reggel négyszemközt tárgyal Andrzej Duda lengyel elnökkel, majd mintegy 20 fős küldöttsége élén plenáris megbeszélést folytat a lengyel partnerekkel. A térségbeli országok vezetőivel megvitatja a transzatlanti kapcsolatok, az infrastrukturális és energetikai együttműködés kérdéskörét.

Az ülést követően az államfői konferencia másik védnökével, Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnökkel is egyeztet. A nap folyamán az amerikai elnök találkozik Áder János magyar államfővel is. Délután történelmi jelentőségű külpolitikai programbeszédként bejelentett szónoklatot mond az 1944-es Hitler-ellenes varsói felkelésben fontos szerepet játszott fővárosi Krasinski téren. Ezt követően továbbutazik a németországi G20 csúcsra. (MTI, hirado.hu

Donald Trump
Varsó
Lengyelország

Most

20:28, Frissítve: 20:41

Klímatüntetőket vettek őrizetbe

Prágában néhány aktivistát szemtanúk szerint végigvonszoltak a köztéren. Több klímatüntetőt pedig őrizetbe vett a brüsszeli rendőrség szombaton.
17:48, Frissítve: 18:02

Futók lepték el Újvidék utcáit

A tartományi székvárosban ma 27-ik alkalommal szervezték meg a már hagyományosnak számító Újvidéki Maratont. A rendezvényen idén a belügyminisztérium és a katonaság munkatársai is részt vettek.

Népszerű