Ugrás a tartalomra
Pixabay/rosinakaiser

Enyhén csökken az erdőirtás az Amazonas brazíliai részén

2021.09.13
18:14
Forrás
www.elobolygonk.hu
Második hónapja csökken az erdőirtás mértéke az Amazonas-medence brazíliai térségében az egy évvel korábbihoz képest, derült ki a brazil kormány által közzétett előzetes adatokból.

2021 augusztusában 918 négyzetkilométernyi erdőt vágtak ki, 32 százalékkal kevesebbet, mint amennyit múlt év augusztusában irtottak ki az Inpe nemzeti űrkutatási ügynökség adatai szerint. 2021 januárja és augusztusa között az erdőirtás 1,2 százalékkal – 6026 négyzetkilométerrel – csökkent. Az enyhe csökkenés ellenére idén mintegy kétszer annyi területen vágták ki az erdőt, mint 2018. január–augusztusi időszakában, azaz Jair Bolsonaro elnök hivatalba lépése előtt. Az erdőirtás 2019-ben Bolsonaro beiktatása után gyorsult fel újra, az új államfő ugyanis hivatalba lépése után szinte azonnal enyhített a környezetvédelmi rendelkezéseken.

Az elmúlt hetekben azonban több jel is arra utalt, hogy a Bolsonaro-kormány lépéseket tesz a felgyorsult erdőirtás megfékezésére. Megduplázták például a környezetvédelmi költségvetést, és azt tervezik, hogy mintegy 700 új környezetvédelmi terepmunkást alkalmaznak – jelentettek be augusztusban Joaquim Pereira Leite környezetvédelmi miniszter. A folyamatosan nagy területen folyó erdőirtás segíti az erőtüzek kialakulását, a kivágott fák gyúlékonnyá válnak. Az amazóniai erdőtüzek augusztusban ugyan enyhe csökkenést mutattak az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, de még így is a történelmi havi átlag fölött vannak immár a harmadik egymást követő évben az Inpe adatai szerint. Legutóbb ilyen nagymértékű erdőtüzeket az Amazonas brazíliai vidékén 2010-ben jegyeztek fel.

Brazília
erdőírtás

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.